Ľubomír Hudačko Rôzne

Krásavci z Prešovského okresu: Dva impozantné stromy strhli na seba pozornosť!

Jeden má 200 rokov, druhý 250. Dva impozantné stromy z okresu Prešov strhli na seba pozornosť. Zaujali natoľko, že zabojujú vo finále prestížnej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Krásavci z Prešovského okresu: Dva impozantné stromy strhli na seba pozornosť!
Zdroj: Nadácia Ekopolis

Dvoch nádherných zástupcov z Prešovského okresu vybrali do finále ankety Strom roka. O titul zabojujú s ďalšími desiatimi finalistami. Rozhodnúť o tom, kto sa napokon stane víťazom, môžete pomôcť aj vy.

Cieľom ankety je upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Patrónom 14. ročníka Stromu roka je spevák Peter Lipa. Uzávierka hlasovania je 30. septembra 2016. Hlasovať môžete na tomto mieste!

Zoznámte sa s dvomi finalistami ročníka 2016 z okresu Prešov:

5. Javor poľný

Latinský názov: Acer Campestre
Vek: 250 rokov
Obvod: 380 cm
Výška: 16 m
Lokalita: obec Kokošovce – rekreačná oblasť Sigord pri vodnej nádrži, okres Prešov

Javor poľný rastie v údoli riečky Delňa, dnes v rekreačnej oblasti Sigord nad vodnou nádržou rovnakého mena. Tento strom bol nemým svedkom udalosti z 22. júla 1895, keď okolo neho prechádzala v koči so svojím sprievodom manželka Františka Jozefa I. Habsburského, Uhorská kráľovná Alžbeta Bavorská, nazývaná Sisi.

Cisárovná Sisi sa tam na ceste z Bardejovských kúpeľov zastavila na krátke pohostenie a na jej pamiatku miesto nesie pomenovanie Pamätný háj kráľovnej Alžbety.

11. Červený buk

Latinský názov: Fagus sylvatica
Vek: 200 rokov
Obvod: 350 cm
Výška: 15 m
Lokalita: obec Hermanovce – v areáli kaštieľa Péchy, okres Prešov

Strom je príbehom veľkej lásky, Františka Péchyho, cisárskeho komisára za panovania Márie Terézie, a Barbory Bereczkej, dcéry bardejovského zemana. Po smrti svojho manžela dala Barbora v roku 1820 postaviť krásny kostol s hlavným oltárom zo školy Majstra Pavla, mauzóleum a vysadiť krásny 3 hektárový park.

Na znak veľkej lásky k svojmu manželovi dala vysadiť aj červený buk, ktorý v nemčine znamená „Blutbuche“, čo symbolizuje, že manželova krv ostala tiecť v strome a dodnes je symbolom lásky.

Strom roka 2016: O titul zabojujú aj krásavci z okresu Prešov
4
Galéria
Zdroj: Nadácia Ekopolis
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM