Ľubomír Hudačko Správy

Koľko zarába vychovávateľka, kaderníčka či predavačka? Prešovčania prezradili svoje platy!

Prednedávnom sme vám priniesli zaujímavú informáciu o priemernom hrubom plate obyvateľa Prešovského okresu. Rozhodli sme sa osloviť bežných ľudí s normálnymi zamestnaniami a zistiť, čo hovoria na platové podmienky v okrese.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarába vychovávateľka, kaderníčka či predavačka? Prešovčania prezradili svoje platy!
Zdroj: TASR

Podľa nedávneho prieskumu portálu Platy.sk sa máme, čo sa týka priemernej hrubej mzdy, celkom dobre. Avšak, stále je to menej ako v Košiciach či Humennom a realita je taktiež čosi iné. Viac o priemerných platoch si prečítajte v článku: Tipnite si, aký je priemerný zárobok v Prešove: Dostávate za svoju prácu aspoň toľkoto? Opýtali sme sa preto viacerých Prešovčanov na ich platové podmienky. Tie sa však s údajmi z prieskumu veľmi nezhodovali.

Sú radi, že majú prácu

„Mne neostalo nič iné, iba dať sa na pyramídové hry a chodiť od dverí k dverám. Zarobím toľko, koľko sa snažím. Teda, celodňové behanie a presvedčanie ľudí, nech si objednajú ponúkaný tovar a nech posunú kontakt ďalej. Nikde inde ma iba so strednou školou nechceli, žiaľ. Je to ťažká práca a keď si vydobyjem horko-ťažko 500 eur, tak som rád, že som rád,“ hovorí na adresu platov Jozef (27) z Prešova.

„Bola by som šťastná, ak by som zarábala cez 800 eur, ako to je v priemere. No realita taká vôbec nie je. Mám na konte minimálnu mzdu a to mám vysokú školu. Zatiaľ sa mi nedarí nájsť si lepšiu prácu, ako predavačka som preto rada, že môžem mať aspoň niečo,“ potvrdila nelichotivé finančné príbehy Prešovčanov Daniela (28).

Na ružiach ustlané nemá ani vychovávateľka Jana: „Zarobím tesne nad 500 eur a to ešte nehovorím o tom, čo ma čaká doma, keďže mám tri deti. V družine je to niekedy na zbláznenie, ale svoju prácu mám napriek všetkému rada a nemenila by som ju,“ vyznala sa z dojmov.

Nehoráznosť, nespravodlivosť

Peter (65) pracuje ako údržbár. Využíva svoje majstrovstvo aj vo voľnom čase všade, kde je niečo potrebné opraviť. Rád pomôže známym či v okolí svojho bydliska: „Som už na dôchodku a tak by som pracovať nemusel. Lenže, dôchodok je tiež mizerný, mať ledva tri stovky nestačí na nič. Minimálna mzda je tak aspoň aká-taká záchrana. Ešte že mám manželku, inak by sme mali s peniazmi obrovské problémy,“ povedal.

Podľa Štefana je neuveriteľná jedna vec a to, že po poctivých rokoch práce sa človek vďaky nedočká: „To, čo tu štát predvádza posledné roky je nehoráznosť. Bol som prepustený po dlhom období z práce a na úrade mi ponúkali jedine práce frézara, či sústružníka. Zarábal som ako inštalatér ledva 500 eur,“ hovorí.

Kuchárka Petra: To je súčet dvoch platov?

Kaderníčka Júlia si je vedomá, že jej práca stratila na popularite už dávno: „Hitom to bolo v 80., 90. rokoch, keď si mladí chceli robiť vtedajšie hity účesov. Teraz príde k vám veľmi málo zákazníkov, každý má rôzny strojček doma a stačí trochu zastrihnúť a sú spokojní. Neviem, dokedy necháme prevádzku otvorenú,“ vyjadrila sa.

Kuchárka Petra z Prešova nechcela výsledku priemeru uveriť: „Cez 800 eur? A to je výsledok spoločného platu s partnerom? Pretože len ťažko by ste toľko v Prešove dostali za poctivú prácu. To musí byť súčet dvoch platov, inak si to vysvetliť neviem. Ja ako kuchárka zarobím niečo cez 400 a musí to vystačiť pre celú rodinu, keďže manžel je nezamestnaný,“ uviedla Petra (43).

Ako uviedol Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk, čitateľom sa suma prieskumom zisteného priemerného hrubého mesačného platu (pozn. red. pri výpočte sa vychádzalo z údajov zistených k 23. aprílu 2015) môže zdať vysoká. „Ľudia vnímajú ako plat to, čo dostanú na ruku, teda čistú mzdu. Hodnoty platu, vyjadrené v hrubom, im tak môžu pripadať vysoké,“ objasnil.

Čítajte tiež:

Opustili domovy a vydali sa makať do cudziny: Najviac pracujúcich v zahraničí? Z Prešovského kra­ja…

Beriete aspoň toľko, či ani zďaleka? Táto SUMA predstavuje priemerný zárobok v Prešove!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM