Ľubomír Hudačko Správy

Koľko eur mierna zima ukrojila z prešovskej kasy? Takúto sumu radnica doposiaľ na zimnú údržbu vyčerpala!

Február sa ešte ani neskončil a v meste sme už pritom registrovali niekoľko veľmi teplých dní. Aj tohtoročná zima je iba mierna a preto nás zaujímalo, akú sumu vlastne prešovská radnica na zimnú údržbu oproti vlaňajšku minula.

Ilustračný obrázok k článku Koľko eur mierna zima ukrojila z prešovskej kasy? Takúto sumu radnica doposiaľ na zimnú údržbu vyčerpala!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V rozpočte mesta Prešov je na rok 2016 na zimnú údržbu vyčlenených celkovo 600 000 eur. Tie sú podľa informácií z prešovskej radnice rozčlenené tak, že polovica je určená na údržbu ciest a druhá polovica na údržbu chodníkov.

„Je potrebné zdôrazniť, že obdobie zimnej údržby v rozmedzí od 15. októbra do 30. marca sa nekryje s rozpočtovým obdobím, ktorým je kalendárny rok. Preto na otázku úspor môžeme odpovedať porovnaním výdavkov za rovnaké obdobie minulého roku. Za január 2016 s tým, že február ešte nie je uzavretý bolo vyčerpaných na zimnú údržbu ciest 86 426,91 eur a na zimnú údržbu chodníkov 57 478,63 eur. Pre porovnanie, v roku 2015 bolo na zimnú údržbu ciest za január vyčerpaných 161 770,08 eur a na zimnú údržbu chodníkov 127 568,82 eur,“ uviedol pre Prešov 24 informácie tlačový referent Msú Milan Grejták. V roku 2015 bolo potom podľa Grejtáka na tento účel v rozpočte po navýšení schválených celkovo 609 628 eur, pričom sa vyčerpalo 601 720,65 eur.

Z rozpočtu určeného na zimnú údržbu sa podľa Grejtáka hradí aj čistenie krajníc po zimnej údržbe. „Na čerpaní rozpočtu sa významne podieľa aj dispečing, ktorý monitoruje stav komunikácii bez ohľadu na to, či je zima miernejšia, alebo tuhšia,“ pokračuje Grejták.

Dispečing realizuje počas obdobia zimnej údržby spoločnosť Správa a zimná údržba prešovských ciest, ktorá sa stará o cesty v správe mesta Prešov a informácie poskytuje aj spoločnosti Záhrada Real, ktorá má na starosti údržbu prešovských chodníkov. Zaujímalo nás aj to, kam by putovali prípadné ušetrené peniaze z rozpočtu na zimnú údržbu.

„Hovoriť o presune financií zo zimnej údržby na iné rozpočtové položky je momentálne predčasné, keďže obdobie zimnej údržby ešte neskončilo a v tomto roku nás ešte v jeho závere čaká ďalšia zima a tým aj potreba zimnej údržby. Prípadne usporené prostriedky určené na zimnú údržbu však zostávajú v rozpočte mesta,“ uzavrel Grejták.

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa pre východniarov priamo z ministerstva: Pribudne 40 km diaľnic, pozrite kde presne!

Ciele, ktoré majú prispieť k lepšiemu životu na Sekčove: Aj TOTO sa chystá na najväčšom prešovskom sídlisku

Ako to vyzeralo na stanici v Prešove pred 50-timi rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM