Ľubomír Hudačko Správy

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Prešov nebol Prešovom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Prešov nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadate, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Prešov nebol Prešovom
Zdroj: TASR

1. Konkatedrála sv. Mikuláša

Tým najtypickejším, čo u nás máme je jednoznačne Konkatedrála sv. Mikuláša. Týči sa už dlhé desaťročia v centre mesta a kto v Prešove bol a nevidel ju na vlastné oči, tak si ho do zoznamu navštívených miest rozhodne doplniť nemôže. Nájdete ju na každej pohľadnici, vytesanú na rôznych suveníroch a je to najznámejšia dominanta mesta. Výhľad z nej je na nezaplatenie a svadbu si v konkatedrále takisto mladé páry neraz objednajú. Samozrejmosťou sú aj kultúrne podujatia, ale hlavne, sväté omše.

2. Najkrajšie ženy

Výrok herca Milana Lasicu, že na Slovensku sa nemusíte otáčať za ženami, pretože oproti ide ďalšia kráska úplne sedí rovno na naše mesto, nie iba celkovo pre celú krajinu. Aj tí, čo v Prešove nežíjú a iba tadeto prechádzali neraz uznali, že práve tu je na meter štvorcový najviac najpôvabnejších ži­en.

3. Solivar

Ďalšia dominanta v meste, bez ktorej si Prešov ani nevieme predstaviť. Hoci životnosť skladu soli prekazil požiar v roku 1986, aktuálne sa môžeme tešiť z jeho obnovy. Atrakcia tak po rokoch konečne dostala novú tvár a čoskoro sa budeme môcť dostať aj dovnútra. Tentoraz však už objekt nebude slúžiť na soľ, ale i tak je dobré pri návšteve Prešova túto skutočnosť nevynechať.

4. PKO Čierny orol

Ako si môžeme Prešov predstaviť bez legendárneho PKO Čierny orol? Nachádza sa v južnej časti námestia, na východnej strane Hlavnej ulice. Presne 3. marca 1849 sa tu dokonca konalo zhromaždenie obyvateľstva, na ktorom k občanom prehovorili Ľ. Štúr a J. M. Hurban. Je to takisto jeden z mála priestorov, kde ešte hudobníci v Prešove môžu predvádzať svoje umenie. Uskutočnili sa tu už tisíce vynikajúcich hudobných vystúpení, či iných kultúrnych podujatí od Laufera či Schelingera až po najmladšiu generáciu Jany Kirschner alebo IMT Smile.

5. 49. rovnobežka

Prešov sa ako jediné slovenské mesto môže pochváliť tým, že cez jeho historické centrum prechádza 49. rovnobežka. Ak by sme chceli po 49. rovnobežke obísť naše planétu, museli by sme prejsť 26 263 km. Jej maličkosť sa vyníma na Trojici a možno o nej stále mnoho ľudí nevie. Určite sa však pri nej pristavte a vychutnajte si túto výnimočnosť.

6. Silná základňa hudobníkov

Najsilnejšiu základňu kvalitných hudobníkov má práve Prešov. Je až neuveriteľné, koľko skvelých virtuózov a hitmakerov pochádza z metropoly Šariša. Hoci zlé jazyky tvrdia, že napríklad Nitrania sa na nás doťahujú, akosi to našu scénu nepoznačilo. Dokonca sa o nej nakrúca jedinečný film. Tak si zhrňme aspoň tých najznámejších; Peter Lipa, Peter Nagy, IMT Smile, Katka Knechtová, Chiki liki tua, Komajota, Mloci, Sunlips, Katka Koščová, Petra Humeňanská, Heľenine oči, Free Voices, Hrdza, Michaella, Papyllon, Raindown, Mafia Corner, Tásler Pufo Band či The Cubes.

7. Kalvária

Výhľad z prešovskej Kalvárie je na nezaplatenie. Nie je to tak dávno, čo jej pozitívnu reklamu narušila diskuia Prešovčanov kvôli vydaným zákazom od dekana, ale aj tak je to miesto, ktoré sa neoplatí vynechať. Aj keď sa na ňu dostanete určite poriadne zadýchaní, bude to stáť za to. Skúste ju navštíviť a zistíte, že je to ozaj magické miesto.

8. Neptúnova fontána

Pri Neptúnovej fontáne sa často fotia novomanželia, hrajú sa tam deti, alebo si tam ľudia len tak oddýchnu. Skrátka, je to obľúbené miesto pre turistov aj domácich. Počas Vianoc sa okolo obvodu posledné roky natiahol adventný veniec, kus histórie jednoducho púta pozornosť už od začiatku 19. storočia. Neptúnova fontána je jedinou zachovanou pôvodnou mestskou cisternou. Pred postavením vodovodu slúžilo občanom ako rezervoár úžitkovej vody desať podobných cisterien.

9. Prešovskí hádzanári

Suverénne najlepšie a najstabilnejšie výkony už niekoľko rokov za sebou dosahujú prešovskí hádzanári. Pravidelne sa stávajú majstrami krajiny a bojujú aj o čo najlepšie umiestnenia v Európe. Aktuálne sa im síce v Lige majstrov nedarí, ale skvelé výsledky si každoročne všímajú skauti, ktorí hráčom ponúkajú lepšie pozície. Ako vidno, aj v skromných podmienkach z Prešova sa dá vypracovať na výborných športovcov.

10. Bosákova banka

Na rohu Trojice si nemôžete nevšimnúť slávnu Bosákovu banku. Pomenovanie dostala po Michalovi Bosákovi slovenskom vysťahovalcovi z Okrúhleho, ktorý sa za krátky čas vypracoval na jedného z popredných amerických bankárov. V USA vlastnil niekoľko bánk, bol členom správnych rád viacerých bánk. Jeho podpis je aj na americkej desaťdolárovke, ktorú jeho banke dovolila vydať americká vláda.

Čítajte tiež:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Prešove, do ktorých by ste mali zavítať

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM