Ľubomír Hudačko Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Prešove, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Prešove, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Za zlatou baňou do Zlatej Bane

Top raritou a destináciou v prešovskom okrese sú opálové bane v Zlatej Bani. Najstaršie a najväčšie opálové bane na svete sa nachádzajú v strede severnej časti Slanských vrchov medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica. Okrem opálových baní Dubník pri Prešove sa bane nachádzajú už len v Austrálii. Najväčší opál odtiaľ sa nachádza v múzeu v Rakúsku a súčasťou leta je každoročne aj súťaž v ryžovaní zlata.

Bronzová dedina roka

Kapušany pri Prešove sú rušnou dedinou a miestami si budete pripadať, akoby ste boli v meste. Napriek tomu však má svoje vidiecke čaro. Bodovala navyše aj v ankete Dedina roka, keď obsadila výborné tretie miesto. Presvedčiť sa, že čím si umiestnenie získala môžete najlepšie osobnou návštevou. Určite nesmiete vynechať Kapušiansky hrad, inak by ste tu vlastne ani neboli.

Pešo do Hanisky

Ešte bližšie ako Kapušany je pri Prešova Haniska. Vhodná destinácia na to, ako opustiť ruch mesta a pritom sa k tomu ani nenadriete. Do tejto dedinky si totiž môžete zájsť z Prešova pokojne aj pešo. Zobrať môžete so sebou aj svoje deti a o výlet je postarané. Nevynechajte lesopark, či Borkút a lákadlom je aj národná kultúrna pamiatka Furča s výhľadom na okolie.

Kaštieľ vo Fričovciach

Nádherné prostredie na vás čaká aj vo Fričovciach. Miestny kaštieľ s trojtraktovým priľahlým parkom je jednoznačnou atrakciou dediny. Navyše v ňom môžete zažiť svadbu svojich snov a to je veru lákadlo číslo jeden. Dokonca sa môžete zosobášiť v kaplnke sv. Bartolomeja, ktorá sa nachádza hneď vedľa parku kaštieľa Fričovce. V pivničných priestoroch sa nachádza bar Pivnica.

Šarišský hrad

Rozsiahle ruiny jedného z najväčších slovenských hradov sa vynímajú vo vzdialenosti asi 5 km severne od Prešova nad mestečkom Veľký Šariš. Vďaka výbornej geografickej polohe na samostatnom kopci, ktorý výrazne prevyšuje okolitý terén nad riekou Torysou a nachádza sa pri starej obchodnej ceste vedúcej na sever, bolo toto miesto obývané od mladšej doby kamennej do 4. storočia n. I. Kontinuita osídlenia v ďalších storočiach nebola dokázaná.

Čítajte tiež:

Získali umiestnenie, na ktoré môžu byť skutočne pyšní: Obec z nášho okresu bodovala v súťaži Dedina roka!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM