Ľubomír Hudačko Kultúra

Každú stredu pocítime v PKO silný zážitok: Prešovskú hudobnú jeseň otvoria svetové árie

Naplánovaných je celkom 5 koncertov, ktoré budú pre udržanie jednoty a konceptu podujatia prebiehať vždy v stredu.

Ilustračný obrázok k článku Každú stredu pocítime v PKO silný zážitok: Prešovskú hudobnú jeseň otvoria svetové árie
Foto: Zdenko Hanout

Park kultúry a oddychu v Čiernom orlovi privíta už v stredu 11.10.2023 nový ročník Prešovskej hudobnej jesene. Dnes24.sk o tom informovala Magdaléna Komiňáková, manažérka kultúry PKO.

Toto podujatie je už klasikou na poli jesenných akcií v Prešove, pôjde o jeho 57. ročník.

Aj v tomto ročníku prinesie osvieženie v podobe výberu hudobných vystúpení. Naplánovaných je celkom 5 koncertov, ktoré budú pre udržanie jednoty a konceptu podujatia prebiehať vždy v stredu o 19:00 hodine.

Začína sa áriami

„V tomto ročníku sa znova podarilo organizátorom zabezpečiť veľmi kvalitnú a pestrú kultúrnu ponuku. Otváracím koncertom sezóny budú 11.10.2023 svetové sopránové árie a piesne v podaní Miriam Brandisovej – soprán a Júlie Grejtákovej – klavír. Návštevníci sa môžu tešiť na diela od Pucciniho, Bizeta, Händla, Mozarta, Rachmaninova a ďalších velikánov,“ vysvetľuje Komiňáková.

Počas PHJ vystúpi 18.11.2023 aj Gang Tango & Lala Czaplicka z Poľska.

Židovská tradícia

Títo interpreti štýlovo odkazujú na tangové kapely predvojnovej Varšavy. Ich koncert bude súčasťou Poľských dní v Prešove.

„Zaujímavosťou bude taktiež v poradí tretí z koncertov, počas ktorého si diváci budú môcť vychutnať Mojše Band. Je to kapela reprezentujúca židovskú hudobnú tradíciu strednej a východnej Európy. Svojím inovatívnym prístupom k hudbe vzbudila táto formácia vo svete záujem nielen širokého publika, ale aj hudobných kritikov,“ priblížila ďalej manažérka Komiňáková.

„V Prešove nemáme filharmóniu. Prešovská hudobná jeseň je teda do istej miery podujatím, ktoré chce divákom priniesť koncerty vážnej hudby. Zároveň sme pochopili, že nám to ponúka istú voľnosť. Môžeme si dovoliť koncipovať PHJ žánrovo trochu voľnejšie a osloviť aj širšie publikum,“ povedala riaditeľka PKO Prešov Barbora Rusiňáková.

Zážitok každú stredu

„Zdá sa mi, že pre tento ročník je najpodstatnejšie spomenúť, že všetky zoskupenia, ktoré budú súčasťou PHJ 2023 nám prinesú veľmi autentické prevedenie. Takže autentickosť je to, na čo sa môžu diváci tešiť. Každú stredu na nich čaká nový silný zážitok,“ dodala Mária Putnocká z organizačného tímu PKO Prešov.

Už 57. ročník Prešovskej hudobnej jesene sa teda začína koncertom so slávnostným otvorením 11.10.2023 v PKO Čierny orol a bude pokračovať každú stredu až do 15.11.2023. Lístky je možné zakúpiť v predpredaji online, v pokladnici PKO, ale aj na mieste pred každým koncertom.

Fast Jazz band pre zmenu prebudí z jesennej letargie všetkých, ktorí príjmu pozvanie a nechajú sa uniesť Na vlnách swingu v stredu 8.11.2023.

Nezabudlo sa ani na svetobežníkov. Solamente Natural publikum 15.11.2023 prevedie po svete s autormi barokových tancov 18. storočia, ktorí boli ovplyvnení ľudovou hudbou.

ilustračné foto

Zdroj: Facebook.com/Ivett Moravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM