Rôzne

Japonský veľvyslanec navštívil metropolu Šariša: Čo ho priviedlo do Prešova?

Veľvyslanec Japonska v Slovenskej republike Jun Shimmi navštívil Prešov. Bola to jeho prvá návšteva nášho mesta a východu Slovenska vôbec.

Ilustračný obrázok k článku Japonský veľvyslanec navštívil metropolu Šariša: Čo ho priviedlo do Prešova?
Zdroj: Dnes24.sk

Japonského veľvyslanca na radnici prijala primátorka Andrea Turčanová. Do mesta zavítal v súvislosti s otvorením 2. ročníka medzinárodnej výstavy bonsajov a suiseki, ktorú sprístupnili vo štvrtok 29. septembra v priestoroch PKO a potrvá do nedele 2. októbra.

„Teším sa, že v Prešove, ďaleko od Japonska, si našla veľkú priazeň japonská kultúra a aj vďaka tomu sa v našom meste udomácňuje tradícia výstav bonsajov,“ uviedla Turčanová počas rozhovoru s veľvyslancom pri jeho vôbec prvej návšteve východu Slovenska.

O bonsajoch

Shimmi, ktorý je veľvyslancom na Slovensku len od leta tohto roku, neskrýval radosť, že Prešov spoznáva práve cez bonsaje, ktoré sú súčasťou japonskej kultúry. „Je to moja prvá návšteva Prešova. Verím, že je začiatkom našej spolupráce. Som prekvapený, že na Slovensku je tak veľa ľudí, ktorí majú záujem o bonsaje. Človek, ktorý sa tomu venuje, potrebuje veľa času, trpezlivosti či citu a aj finančne je to náročný koníček,“ skonštatoval s tým, že Japonsko ročne získava z exportu bonsajov 17 miliónov eur.

O spolupráci

Veľvyslanec ponúkol Prešovu spoluprácu aj v oblasti kultúry a vzdelávania. „Bolo by dobré zvážiť obnovenie štúdia japončiny na Prešovskej univerzite, o ktoré pred časom bol pomerne značný záujem,“ spomenul konkrétne možnosti a doplnil, že ambasáda je pripravená na naštartovanie intenzívnej kultúrnej spolupráce.

Hovorilo sa aj o podnikaní. Veľvyslanec uviedol, že na Slovensku pôsobí viac ako 50 japonských spoločností, ktoré vytvorili vyše 10.000 pracovných príležitostí. „Verím, že v Prešove budem môcť prerokovať aj takéto formy spolupráce,“ povedal.

Súčasťou návštevy Shimmiho bolo aj prijatie organizátorov a zahraničných vystavovateľov bonsajov a suiseki. Do Prešova ich prišlo okolo 40, okrem Slovenska aj z Litvy, Poľska, Maďarska a Českej republiky.

Návštevníci majú možnosť vidieť viac ako 100 bonsajov a 60 suiseki. V programe je aj demonštračné tvarovanie a workshopy, výstava kaligrafií Petra Kocáka, predstavenie čajovej kultúry a súťaže a tvorivé dielne pre deti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM