Správy

Hrôzy k 1. výročiu vojny pripomenie výstava: Otvoria ju v Katedrále sv. Jána Krstiteľa

V rámci otvorenia výstavy vystúpia so svojím svedectvom manželia Popovičovci, ktorí viacnásobne absolvovali cesty na východ Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Hrôzy k 1. výročiu vojny pripomenie výstava: Otvoria ju v Katedrále sv. Jána Krstiteľa
Zdroj: TASR/AP

Výstavu fotografií, ktoré ukážu realitu vojny, utečeneckej krízy a pomoci, sprístupnia v piatok (24. 2.) od 15.30 hod. v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove pri príležitosti prvého roku od začiatku vojenskej invázie ruskej armády na Ukrajinu. Informoval o tom hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

„Vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie, pozýva veriacich v tento deň k pôstu a modlitbe za pokoj a mier na Ukrajine. V Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove sa bude vladyka Peter o 15.30 hod. modliť moleben na tento úmysel, po ktorom bude nasledovať modlitba panychídy za všetky obete tejto nezmyselnej vojny,“ povedal Pavlišinovič.

Kvapka radosti

Súčasťou modlitbovo-pietnej udalosti bude aj otvorenie výstavy fotografií, ktoré ukážu realitu vojny, utečeneckej krízy a pomoci, ktorá bola v tejto súvislosti zrealizovaná zo strany gréckokatolíckych veriacich.

Jej názov je Kvapka radosti.

„Chce poukázať na zmysel dávať a obetovať sa pre slabých, chudobných, vojnou trpiacich. To má byť podstatný znak života kresťana, ktorý nežije len pre svoj blahobyt, ale vidí potreby núdznych a pomôže. Výstava má byť zároveň aj posilnením rozhodnutia ľudí aj naďalej byť nápomocnými pre potreby trpiacich na Ukrajine,“ priblížil Pavlišinovič.

Svedectvo manželov

V rámci otvorenia výstavy vystúpia so svojím svedectvom manželia Popovičovci, ktorí viacnásobne absolvovali cesty na východ Ukrajiny do okolia miest Charkov a Izium, kde adresne odovzdávali pomoc ľuďom zasiahnutým vojnou.

Duchovnú záštitu nad výstavou prebral vladyka Peter Rusnák, bratislavský eparcha a apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie, spoločne s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM