Správy

Hasiči varujú, vlani vzniklo 19 požiarov počas vykurovacej sezóny: Čo radia dodržiavať?

K predchádzaniu vzniku požiarov v domácnostiach je potrebné dodržiavať návody na obsluhu a komíny udržiavať v dobrom technickom stave.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči varujú, vlani vzniklo 19 požiarov počas vykurovacej sezóny: Čo radia dodržiavať?
Zdroj: TASR/AP

Hasiči varujú pred vznikom požiarov počas vykurovacej sezóny, keď je podľa nich nebezpečenstvo ich vzniku veľmi vysoké.

V minulom roku v okresoch Prešov a Sabinov hasiči zaznamenali 19 požiarov od vykurovacích systémov, pri ktorých boli priame škody vyčíslené na 21 100 eur.

Čo je potrebné

Uchránené hodnoty boli vo výške 218-tisíc eur.

K predchádzaniu vzniku požiarov v domácnostiach, v rodinných domoch a obytných domoch je potrebné dodržiavať návody na obsluhu a komíny udržiavať v dobrom technickom stave.

„Požiare boli spôsobené najmä tepelnými spotrebičmi, dymovodmi alebo komínovými telesami, kde bolo najčastejšou príčinou vzniku požiaru vyhorenie sadzí v komíne a porucha vykurovacích telies, dymovodov a komínov,“ uviedol samostatný inšpektor oddelenia požiarnej prevencie Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Prešove Ľubomír Kijovský.

Nevedomosť ľudí

Špecifické podmienky vykurovacieho obdobia si podľa neho vyžadujú dôkladnú prípravu tepelných spotrebičov už pred začatím ich prevádzky, pretože príčiny požiarov v tomto období sa každoročne opakujú.

„Kameňom úrazu je nevedomosť občanov o povinnostiach v súvislosti s technickými podmienkami a požiadavkami na protipožiarnu bezpečnosť pri inštalácii a prevádzkovaní palivových a elektrotepelných spotrebičov a zariadení ústredného vykurovania. Rovnako pri výstavbe a používaní komína a dymovodu a o lehotách ich čistenia a vykonávania kontrol,“ skonštatoval Kijovský.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

K predchádzaniu vzniku požiarov v domácnostiach, v rodinných domoch a obytných domoch je potrebné dodržiavať návody na obsluhu a komíny udržiavať v dobrom technickom stave.

Bez paniky

„Inštaláciu vykurovacích telies, čistenie komínov a kontrolu technického stavu je potrebné zveriť do rúk odborníkom. Nikdy nehasiť prípadný požiar sadzí v komíne vodou, mohlo by dôjsť k jeho popraskaniu,“ vysvetlil Kijovský.

Rovnako je potrebné, aby vykurovacie spotrebiče boli umiestnené na nehorľavej podložke a nesušiť v ich blízkosti horľavé materiály.

Dôležité je i skladovanie tuhých, kvapalných a plynných palív podľa predpismi stanovených zásad.

V prípade hroziaceho nebezpečenstva je podľa hasičov potrebné snažiť sa konať vždy s rozvahou a bez paniky. Najprv chrániť život a zdravie, až potom majetok. V prípade, že nie je možné požiar uhasiť vlastnými silami, je potrebné ho ohlásiť čo najskôr na linku 150 alebo linku tiesňového volania 112.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM