Správy

Čo sa to dialo v centre mesta? Prešovom sa prehnali klauni s výkrikmi a transparentmi!

Vo štvrtok sme mohli byť v Prešove svedkami cirkusových a varietných čísel s rozličným svetelným a zvukovým ozvláštnením v intenciách karnevalového sprievodu.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa to dialo v centre mesta? Prešovom sa prehnali klauni s výkrikmi a transparentmi!
5
Galéria

Festival, ktorý hostí študentské, poloprofesionálne a profesionálne slovenské a zahraničné divadlá vyvrcholil 30. septembra pouličným divadlom Parada – Happening. Na Hlavnej v Prešove išlo o intencie karnevalového sprievodu.

Nutné presuny

Pôvodne sa malo podujatie konať v apríli 2021, no z dôvodu presunu dvoch dní z predošlého ročníka, ktoré sa neodohrali pre šíriacu sa druhú vlnu pandémie, ho organizátori presunuli na termín 27. až 30. 9. 2021.

Jubilejný ročník sa konal v režime OTP za dodržiavania prísnych hygienických opatrení.

Hosťami tohtoročného festivalu Akademický Prešov sú ako v predošlých ročníkoch profesionálne, poloprofesionálne a amatérske divadelné súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín.

Budúce osobnosti

Okrem študentských divadiel súťažia jeho účastníci aj kategóriách ako vlastná literárna tvorba, umelecký preklad, mediálne filmové umenie.

„Okrem domácich vysokoškolákov sa predstavili aj študenti z Bratislavy, Ružomberka a Košíc, ktorí sa zapájajú do viacerých inšpiratívnych divadelných workshopov. Pozoruhodná je na festivale i účasť súborov združujúcich mladších amatérskych interpretov, ktorí sa v tomto roku zúčastňujú pouličného divadla renomovaného hosťujúceho súboru KTO z Krakova na Pešej zóne v posledný deň festivalu," uviedol dramaturg festivalu Miron Pukan.

Organizátori sa i v tomto roku usilovali aktivizovať divadelné umenie na stredných školách, ktoré tak môžu pripraviť na umeleckú dráhu budúce osobnosti nielen slovenskej kultúry – hercov, scenáristov, dramaturgov, režisérov v divadle, ktorí sa formujú aj vďaka tomuto podujatiu už vyše polstoročie.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

V rámci programu festivalu sa predstavilo Divadlo Actor Košice, ktoré uviedlo vo svojej úprave známe dramatické dielo s prvkami absurdity Stroskotanci niekde na mori poľského tvorcu Sławomira Mrożka.

Cirkusové čísla

„Z hostí je treba spomenúť tiež Divadlo Colectivo Priekopník Veverička Levice, Divadlo Kontra Spišská Nová Ves, ako aj zahraničné divadlá brnenské divadlo Husa na Provázku s klauniádno-kabaretnou inscenáciou Takt a moskovské Divadlo Liki i Ľubvi, ktoré si svojou hrou pripomenulo slávneho ruského herca, básnika, pesničkára a skladateľa Vladimíra Vysockého,“ priblížil dlhoročný riaditeľ festivalu Karol Horák.

Jedným z vrcholov festivalu bol krakovský súbor európskeho formátu KTO, ktorý ho uzavrel pochôdzkovým divadlom Parada – Happening na Hlavnej alebo Prešovské teatrum mundi s klaunskými, cirkusovými a varietnými číslami s ich rozličným svetelným a zvukovým ozvláštnením v intenciách karnevalového sprievodu.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

„Bohatosťou tematických, druhových a žánrových foriem prezentovaných inscenácií reaguje festival aj na pohnuté (ne)časy spojené s neutíchajúcou­ pandémiou,“ dodáva riaditeľ festivalu.

Príbeh M. Horákovej

Jedným zo špecifík 55. ročníka Akademického Prešova bolo to, že sa organizátori v rámci sekcie Vzdelávanie divadlom pokúsili presunúť ťažisko divadelného umenia aj do Košíc, kde v prvý deň festivalu mohli jeho účastníci zhliadnuť inšpiratívne baletné predstavenie tematizujúce tabu tému – dramatický príbeh Milady Horákovej spojený s politickými procesmi 50. rokov na Slovensku.

Podujatia sa uskutočnili v priestoroch experimentálnej sály Divadla Jonáša Záborského, v malej a veľkej sále Divadla Alexandra Duchnoviča, v Katolíckom kruhu či v kaviarni Čukoláda.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Akademický Prešov v obrazoch
5
Galéria
Zdroj: Patrik Čech
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM