Správy

Čo sa tam dialo? K lodi Bohemia na Domašu dorazili hasiči aj zásahový vrtuľník

Na Domaši zažila svoju prvú sezónu. Loď Bohemia opäť pritiahla pozornosť, keďže k nej museli prísť hasiči až zo štyroch okresov a aj zásahový vrtuľník.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa tam dialo? K lodi Bohemia na Domašu dorazili hasiči aj zásahový vrtuľník
13
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Išlo totiž o preventívne cvičenie hasičov. Ak by na výletnej lodi Bohemia horelo, hasiči z Holčíkoviec vedia byť na vodnej hladine do desiatich minút od nahlásenia požiaru.

To najhoršie

V utorok to povedal vedúci operatívno-technického oddelenia Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík počas taktického cvičenia hasičov na vodnej nádrži Veľká Domaša v rekreačnom stredisku Eva pri obci Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou.

„Dnes sme si namodelovali asi to najhoršie, čo existuje, ale čo verím, že sa nikdy nestane, a to je požiar na lodi so zranenými osobami plus evakuácia ľudí, ktorí z tejto lode vyskočili. Precvičované činnosti sú záchrana osôb z vodnej hladiny, záchrana osôb z plavidla, likvidácia požiaru na lodi a evakuácia zranenej osoby z lode,“ priblížil účel cvičenia Kovalík.

A pritom poukázal na skutočnosť, že výletná loď Bohemia s kapacitou približne 160 osôb je na Domaši novým „prvkom“ a hasiči sú tou záchrannou zložkou, ktorá disponuje člnovou technikou.

Dorazil aj vrtuľník

Potrebujú preto spoznať loď i svoje možnosti a schopnosti. Ako vysvetlil, problémom pri potenciálnom vypuknutí požiaru na lodi môže byť skutočnosť, že generátor, ktorým je loď poháňaná, môže byť vyradený z prevádzky a s ním i čerpadlá.

„Musíme využiť improvizované prostriedky na to, ako by sme dokázali zasahovať,“ doplnil.

Na taktickom a odborno-metodickom cvičení sa okrem hasičov z okresov Vranov nad Topľou, Humenné, Prešov a Poprad v druhej polovici zúčastňuje aj letecká technika, zásahový vrtuľník, ktorý na Domašu priletel z Leteckej základne generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove.

A v obrazoch si pozrite aj aktuálne zábery z tohto zásahu na Domaši.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: archívne

Obrazom: Na Domaši prebiehal cvičný zásah hasičov s vrtuľníkom
13
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM