Ľubomír Hudačko Rôzne

Chcete niečo zažiť a pritom veľa necestovať? 5 super atrakcií neďaleko Prešova

Aj okolie Prešova ponúka rôzne zaujímavé možnosti vyžitia. Treba ich však najprv objaviť. Pozrite si našich 5 tipov na super lákadlá.

Ilustračný obrázok k článku Chcete niečo zažiť a pritom veľa necestovať? 5 super atrakcií neďaleko Prešova
Zdroj: TASR

Jaskyňa Zlá Diera

V horúcich letných dňoch padne vhod schladiť sa. A to najlepšie v prostredí, ktoré je na to ako stvorené. Typickým príkladom je jaskyňa Zlá Diera, ale ak chcete po našom – Zla džura. Jej správcom je Rudolf Košč, otec Veroniky Husovskej a Katky Koščovej. Ide o jedinú známu jaskyňu v Prešovskom okrese. Nachádza sa pri obci Lipovce, sprístupnená je od roku 1999. Týmto objavovaním sa dostanete do zaujímavých lokalít jaskyne, pričom o tajomno rozhodne bude postarané. Pozor, osvetlená nie je elektrinou, preto si musíte svietiť sami. Zlá Diera je výnimočná citlivým spôsobom sprístupnenia. Zoberte si taktiež pevnú a teplú obuv, pretože pri 7. stupňoch sa to zíde. Za 40 minút prejdete hlavnú a nenáročnú trasu, takže je vhodná aj pre deti či seniorov.

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Prešova, ktoré dostanú aj vás

Kat v Bardejove

Novinkou sa môže v posledných dňoch pochváliť Bardejov. V jeho centre sa vyníma atrakcia, ktorá zaujme azda každého. Môžete sa tam pokochať katom. Presne takáto socha sa totiž nachádza na námestí a stala sa zaujímavým lákadlom. Obľúbený trend fotografovania pri rôznych zaujímavostiach sa tak určite ešte viac rozmnoží a to v netradičnej podobe. Veď kto by nechcel položiť katovi hlavu pod jeho sekeru? Vyskúšať to môžete práve v jednom z najkrajších miest Slovenska. V centre bola pritom atrakcia osadená len začiatkom júla a už je mimoriadne vyhľadávaná. Bronzová socha kata je vysoká 190 centimetrov. Pochádza z reštaurátorskej a sochárskej dielne otca a syna – Martina a Viktora Kutných.

Raslavkameň

Ďalšia atrakcia sa nachádza neďaleko dedinky Abranovce v okrese Prešov. Ide o tzv. Raslavkameň, ktorý je opradený nejednou legendou. Niektoré hovoria o tom, že rytier Raslav chodieval za dievčaťom do Prešova a aby ho nikto nevystopoval, koňovi prikul podkovy naopak. Jeho matka to ale zistila a zakliala ho, čo spôsobilo, že kameň pripomína ľudskú tvár. Dokonca sa do otvorov očí, nosa a úst vkladajú lyžičky a mince, vytekajúca voda odtiaľto má mať liečivé účinky. Balvan je zarastený machom a hoci sa kedysi chlapi pokúšali ho aspoň nadvihnúť, nepodarilo sa im to. Zvláštnu energiu má vraj vydávať po tom, ak sa ku nemu priblížite. Ide o záhadu, ktorá priťahuje množstvo zvedavcov.

10 top výrazov z dedín pri Prešove: Koľkým dokážete porozumieť práve vy? (kvíz)

Zoo v Stropkove

Prešov je mesto, ktoré nedisponuje zoologickou záhradou. Skúsiť preto môžete navštíviť Zoo v Stropkove, čo vám zaberie necelú hodinku cesty. Ak teda máte plány ísť týmto smerom, určite by ste ju nemali vynechať. V súčasnosti je táto malá zoo so svojou veľkou ponukou jedinou svojho druhu na Slovensku. Nielenže predstavuje množstvo zvierat v 40 voliérach, ale plní aj ochranu genofondu našej planéty. Návštevníci sa môžu potešiť aj krásou vzácnych rastlín, kríkov a stromov. Areál je pre potešenie malých návštevníkov dotvorený atypickými detskými zariadeniami, rozprávkovým bufetom Červená čiapočka, či kontaktnou Zoo pre deti s možnosťou kŕmenia zvierat. Jeho bezbariérové prostredie je vhodné aj pre telesne postihnutých.

Úkaz v Lačnove

Poriadne zaujímavý úkaz na vás čaká, ak sa vyberiete na kopec pred Lačnovom v Prešovskom okrese. Hoci na prvý pohľad tam nie je čo obdivovať a nič do ruky hmotné ani nemôžete chytiť, predsa len sa budete nachádzať na zvláštnom mieste. Práve tam je totiž atrakcia, ktorá vo veľkom láka zvedavcov. Ak totiž položíte akýkoľvek pohyblivý predmet na cestu, kotúľať sa bude hore kopcom. Dokonca aj odbrzdené auto. Túto záhadu sa snažili vyriešiť učitelia fyziky či geodeti a napokon sa meraním zistilo, že ide o očný klam. V skutočnosti totiž kopec nesmeruje hore, ale dole. No napriek tomu ide o úkaz, ktorý sa v našich končinách vyskytuje len zriedkavo. Ak teda budete mať cestu okolo, nezabudnite túto lačnovskú zaujímavosť preveriť a presvedčiť sa, ako to vlastne je.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM