Ľubomír Hudačko Správy

Alica už maľovala pre televíziu i arcibiskupa: Tvorbe sa pritom venuje len krátko, FOTO

Študuje právo, no takmer celý voľný čas strávi za maliarskym stojanom. Inšpiráciou je pre Prešovčanku Alicu aj cesta vlakom v okolí nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Alica už maľovala pre televíziu i arcibiskupa: Tvorbe sa pritom venuje len krátko, FOTO
27
Galéria
Zdroj: archív A. Švecovej

Prešovčanka Alica sa venuje maľbe akrylovými a olejovými farbami na plátno. Svoj štýl hľadala dlhšiu dobu a preto si najprv vyskúšala viaceré štýly, napr. abstraktné umenie alebo portréty.

Nakoniec jej najviac ulahodila maľba prírody a architektúry.

Zaujímavosťou je, že sa tomu nevenuje ani štyri roky. „Prvýkrát som vážnejšie vzala štetec do ruky v máji 2019 a miešanie malieb na palete mi odvtedy prischlo k srdcu. Neskôr som začala maľovať na zákazky a od vlaňajška mám už aj svoj e-shop,“ hovorí v rozhovore pre náš spravodajský web.

Maľba pre arcibiskupa

Požiadavku dostala už aj od televízie, TV LUX mala záujem o obraz nočného Prešova do svojho štúdia. Diváci ho na obrazovkách mohli viackrát vidieť.

A maľbu Prešovskej kalvárie namaľovala dokonca aj arcibiskupovi Mons. Bernardovi Boberovi. Maľovala ho ako obetný dar v rámci jej sviatosti birmovania v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove.

Alica je pritom úplný samouk.

Prešovskú Kalváriu namaľovala Alica pre arcibiskupa Mons. Bernarda Bobera.
Prešovskú Kalváriu namaľovala Alica pre arcibiskupa Mons. Bernarda Bobera. / Zdroj: archív A. Švecovej

„V skutočnosti študujem právo a takmer celý môj voľný čas strávim za maliarskym stojanom. Inšpiráciu vidím najmä v čare prírody celého sveta, ale aj pri prechádzkach Prešovom, odkiaľ som. Takisto aj cesta vlakom v okolí Prešova je pre mňa dávkou nových námetov,“ hovorí mladá študentka.

Nerobí to nasilu

Obrazy maľuje s odvahou, nepremýšľa nad každým ťahom štetca príliš dlho. Maľuje prirodzene, tak ako to cíti a zároveň je pri tom pokojná, pretože je to jej druh relaxu a nerobí to tak nasilu.

„Väčšina ľudí v dnešnej dobe maľuje abstraktné umenie plné machúľ a geometrických tvarov. Avšak tvorba, ktorej sa venujem ja, je obohatená o detaily a je prevažne realistická,“ prezradila na záver Alica, ktorej tvorbu si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Tvorba mladej maliarky Alice z Prešova
27
Galéria
Zdroj: archív A. Švecovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM