Správy

Ako to bude vyzerať pred prešovskou športovou halou? Liturgický priestor v OBRAZOCH

Liturgická farba počas slávenia v tento deň bude červená. Pozrite si už teraz, ako to na mieste bude 14. septembra v Prešove vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Ako to bude vyzerať pred prešovskou športovou halou? Liturgický priestor v OBRAZOCH
3
Galéria

Liturgickému priestoru pred Mestskou športovou halou v Prešove, kde pápež František odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho, bude dominovať kríž.

Ako TASR informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič, východná svätá liturgia je veľmi dynamická a plná symboliky. Zodpovedá tomu aj architektonická príprava.

Typický kríž

„V utorok 14. septembra je v liturgickom kalendári významný sviatok Povýšenie svätého Kríža. Na vrchole pódiového komplexu sa preto bude vypínať typický gréckokatolícky kríž s tromi priečnymi ramenami, ktorý je symbolicky povýšený a podopretý rukami, ktoré obdarovávajú,“ vysvetlil Pavlišinovič.

Liturgická farba počas slávenia v tento deň bude červená.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Symbolizuje Kristovu obetu a je aj symbolom mučeníctva biskupov a kňazov Gréckokatolíckej cirkvi, ktorí v 50. rokoch minulého storočia boli štátnym aparátom neprávom odsúdení,“ povedal Pavlišinovič.

Dielňa Prešovčana

Samotný liturgický priestor bude mať rozmery 30 krát 15 metrov a vysoký bude približne 13 metrov.

„Architektonický návrh pochádza z dielne Petra Marcinka z Prešova, ktorý sa podieľal aj na architektonickom návrhu liturgického priestoru počas návštevy sv. Jána Pavla II. v Prešove v roku 1995,“ doplnil Pavlišinovič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Liturgický priestor pred prešovskou športovou halou
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM