Správy

Ako sme na tom v sčítaní obyvateľov? V Prešovskom kraji zatiaľ zaznamenali paradox!

Sčítanie je zo zákona povinné, za nesplnenie si povinnosti môže obec obyvateľovi uvaliť pokutu vo výške od 25 do 250 eur.

Ilustračný obrázok k článku Ako sme na tom v sčítaní obyvateľov? V Prešovskom kraji zatiaľ zaznamenali paradox!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Po treťom týždni historicky prvého elektronického sčítania obyvateľov Prešovský kraj za celoslovenským priemerom zaostáva.

Vedú malé obce

Doteraz sa v ňom sčítalo 59,7 percenta obyvateľov, republikový priemer je 63 percent.

V kraji sú však malé obce, ktoré majú v rámci Slovenska prvenstvo a už teraz sa blížia k 100 percentám, informovala TASR hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Obcou s aktuálne celoslovensky najvyšším podielom sčítaných obyvateľov je Nižná Písaná v okrese Svidník, kde v roku 2019 podľa údajov Štatistického úradu SR žilo 81 obyvateľov.

Prešov má 64,7%

Elektronický dotazník SODB tu vyplnilo 98 percent ľudí. Druhou v celoštátnom rebríčku je obec Obručné v okrese Stará Ľubovňa, kde sa dosiaľ sčítalo 93 percent obyvateľov. Pred dvoma rokmi ich tu malo žiť 29.

Krajské mesto Prešov má 64,7 percenta sčítaných obyvateľov.

Poprad, Kežmarok, Levoča

„Obyvatelia sa hojne v rámci kraja sčítavajú v Poprade, ktorý má 67,3 percenta sčítaných obyvateľov, v Kežmarku (67 percent) a vo Svidníku (66 percent),“ doplnila Stauder s tým, že spomedzi miest v kraji má „menej“ sčítaných obyvateľov Levoča (54 percent).

SODB 2021 sa začalo 15. februára, dosiaľ sa v ňom samosčítalo približne 3 510 000 oby­vateľov. Elektronické samosčítanie bude ukončené 31. marca, asistované sčítanie sa bude realizovať od apríla do konca októbra.

„Sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné,“ pripomenula Stauder s tým, že za nesplnenie si povinnosti môže obec obyvateľovi uvaliť pokutu vo výške od 25 do 250 eur. Sčítací formulár, ako aj informácie o SODB sú verejnosti dostupné na internetovej stránke www.scitanie.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM