Správy

Župa ocenila OSOBNOSTI kraja. Cenu si prevzal aj vedec Pavol Čekan + FOTO

Prešovský samosprávny kraj (PSK) udelil po dvojročnej prestávke z dôvodu pandémie najvyššie krajské ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Župa ocenila OSOBNOSTI kraja. Cenu si prevzal aj vedec Pavol Čekan + FOTO
13
Galéria

V rámci galaprogramu ocenil v stredu (27. 4.) na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove osobnosti, ktoré významne prispeli k rozvoju kraja doma i v zahraničí, v oblastiach zdravotníctva, kultúry, sociálnej sféry aj duchovnej činnosti. Cena PSK a Cena predsedu PSK bola udelená súčasne za roky 2020 a 2021.

Dobré meno kraju

Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová. „Spoznali sme mená inšpiratívnych ľudí, vďaka ktorým je o našom kraji počuť aj ďaleko za jeho hranicami a robia mu to najlepšie meno. Náš obdiv a úctu sme ale ocenením vyjadrili aj tým, ktorí v náročnom období pandémie obetavo a nezištne pomáhali najzraniteľnejším a boli im nesmiernou oporou,“ vyjadril sa počas slávnostného galaprogramu predseda PSK Milan Majerský.

Cenu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2020 udelilo Zastupiteľstvo PSK akademickému sochárovi Štefanovi Kovaľovi za osobitný vklad v záchrane a uchovávaní kultúrneho dedičstva Prešovského kraja, vedcovi Igorovi Kudzejovi za celoživotné dielo zasvätené propagácii astronómie a tretím oceneným je lekár Marián Kríž, ktorý ju získal za významný prínos v rozvoji prešovského šachu a svoju pedagogickú, vedeckú a publikačnú činnosť.

Jedným z laureátov ocenenia Cena PSK za rok 2021 je lekár Andrej Havrilla. Udelená mu bola in memoriam za mimoriadne zásluhy o rozvoj rádiológie a za celoživotný osobný vklad pre rozvoj zdravotníctva v Prešovskom kraji.

Umelci, vedci aj duchovní

Cenu udelilo Zastupiteľstvo PSK taktiež hercovi Jánovi Gallovičovi, a to za reprezentáciu v oblasti divadelnej a filmovej kultúry a umenia. Protosynkelovi Prešovskej archieparchie Ľubomírovi Petríkovi bola cena udelená za mimoriadne nasadenie pri koordinácii príprav a priebehu návštevy pápeža Františka v Prešove.

Predseda PSK Milan Majerský udelil svoju cenu za rok 2020 vedcovi Pavlovi Čekanovi a ocenil taktiež kňazov a duchovných Prešovského kraja za ich obetavú službu chorým a trpiacim v období pandémie ochorenia COVID-19. In memoriam získal Cenu predsedu PSK 2020 i fyzik Július Krempaský.

Predseda PSK udelil ocenenie za rok 2021 detskej lekárke Márii Slugeňovej, športovcovi Jozefovi Štecovi a tiež rodičom a pestúnom Dagmare a Martinovi Muránskym z Kanaša pri Prešove.

Fotky z galavečera nájdete v galérii.

Objektívom: Oceňovanie osobností Prešovského kraja
13
Galéria

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM