Ľubomír Hudačko Hokej

ZŠ Čsl.armády v Prešove sa môže pochváliť unikátom: Vyrástlo tu niekoľko majstrov sveta!

Množstvo vynikajúcich športovcov, ktorých povzbudzovali tisíce fanúšikov, začínalo svoju kariéru v laviciach i telocvični na Základnej škole Československej armády v Prešove. Už niekoľko desaťročí tu s menšou prestávkou prebieha príprava mladých hokejistov.

Ilustračný obrázok k článku ZŠ Čsl.armády v Prešove sa môže pochváliť unikátom: Vyrástlo tu niekoľko majstrov sveta!
Zdroj: TASR

Tí pôsobili v slovenskej respektíve československej reprezentácii. V kronike školy sú fotografie žiackeho hokejového družstva, na ktorej nájdete napríklad majstra sveta z roku 1985 a dvojnásobného olympijského medailistu.

Pucherovci, Štrbák, Liba

Je ním Igor Liba, ďalším odchovancom je René Pucher, ktorý sa pričinil o víťazstvo národného tímu na hokejových šampionátoch skupiny C a B, a pomohol tak slovenskému družstvu vrátiť sa do elitnej svetovej špičky. Súčasným priaznivcom hokeja sú pravdepodobne najznámejšie mená niekoľkonásobných slovenských reprezentantov a členov zlatého tímu z Majstrovstiev sveta 2002 vo Švédsku – Martina Štrbáka a Petra Puchera.

„Obaja hráči bezprostredne po získaní titulu majstrov sveta prišli do školy, podelili sa so svojimi zážitkami a nepochybne nadchli mladých športovcov. Chlapci mali motiváciu a aj dnes v nich vidia svoje veľké športové vzory,“ povedala riaditeľka školy Ľubica Kohániová.

Na školské časy si rád zaspomína bývalý reprezentant René Pucher: „Keď sa stretneme, stále spomíname na všetko, čo sme vtedy robili. Mali sme pár takých výtržníkov v dobrom slova zmysle, ktorí nás zabávali celé štyri roky,“ hovorí bývalý žiak a verí, že aj učitelia na nich radi spomínajú. Tréningy hokejových tried prebiehajú na zimnom štadióne už skoro ráno.

Tréningy skoro ráno

Na ľadovej ploche v plnom nasadení plní pokyny trénera aj talentovaný Martin Havrila. „Hokej hrám v podstate od svojich štyroch rokov. Chcel by som v budúcnosti obliekať dres niektorého z družstiev v NHL alebo KHL,“ povedal mladý hokejista. ZŠ Československej armády sa pred štyrmi rokmi v rámci racionalizácie spojila so susednou ZŠ Odborárska a tak sa prirodzene jej športová história obohatila. Druhá škola totiž desaťročia pripravuje hádzanárov Tatranu.

Škola má teda dnes okrem hokejistov aj školské stredisko hádzanárov. Jedným z trénerov a učiteľov je bývalý československý reprezentačný brankár Jozef Lukáč: „Ešte na základnej škole Odborárska vyrástlo veľa dobrých hádzanárov. Mojim prvým odchovancom bol reprezentant Stanislav Kolpach, ktorý už dnes trénuje jedno z mládežníckych reprezentačných družstiev. Ďalším sú napríklad Rado Pekár, Martin Justus,“ spomína tréner.

Dodáva, že terajšia história už po spojení dvoch známych športových škôl a hlavne výsledky hovoria za všetko. Preto by vedenie ZŠ a určite aj žiaci privítali vo svojej blízkosti nové športoviská. Priestoru je na to dosť, chýbajú však peniaze.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM