Správy

Zrušenie spojov prešovskej MHD sa študentom nepáči: Kvôli tomu budeme meškať na hodiny!

Vynechané spoje na prešovských cestách kvôli kritickej situácii nie je pre študentov v Prešove jednoduchá záležitosť.

Ilustračný obrázok k článku Zrušenie spojov prešovskej MHD sa študentom nepáči: Kvôli tomu budeme meškať na hodiny!
Zdroj: Erik Wittner

Stredoškoláci nesúhlasia s rušením takmer 50 spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prešove. Predseda Viliam Dominik Ďuraš a podpredseda Jakub Kočiš z mestského stredoškolského zastupiteľstva TASR informovali, že študenti majú už teraz veľké problémy s dostupnosťou do škôl.

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) svoje rozhodnutie zdôvodňuje kritickým nedostatkom technických a personálnych zdrojov.

Zástupcovia mestského stredoškolského zastupiteľstva upozornili, že už v uplynulých mesiacoch nastalo zníženie počtu spojov, ku ktorému sa teraz pridalo ďalšie. Výsledkom bude podľa nich meškanie študentov na nulté a prvé hodiny, zvýšený počet automobilov na území mesta či takmer nulová možnosť dostať sa do školy bez použitia automobilu.

Čo žiadajú študenti

„Žiadame, aby DPMP bral ohľad na dochádzku študentov a zlepšil dostupnosť spojov vedúcich popri školách v meste Prešov. Zároveň deklarujeme, že v danej veci vypracujeme komplexnú správu o tom, aká je dostupnosť k stredným školám v meste a ako dané zmeny ovplyvnia chod škôl,“ skonštatovali v stanovisku Ďuraš a Kočiš.

V prípade pokračovania rušení spojov sú pripravení uskutočniť petíciu.

Hovorca DPMP Vladimír Tomek reagoval, že už na začiatku roka 2023 im chýbalo 16 vodičov, v priebehu roka prijali 27 vodičov a pracovný pomer ukončilo 37 vodičov.

„Znamená to, že aktuálne chýba 26 vodičov, čo predstavuje 14 percent. Zároveň evidujeme vysokú práceneschopnosť, v prepočte u ďalších 12 percent vodičov,“ skonštatoval.

Tento nepriaznivý stav z dôvodu kritického nedostatku technických a personálnych zdrojov podľa neho pocítia aj cestujúci, keďže od pondelka až do odvolania je zrušených viacero spojov na desiatich linkách.

Museli k tomu pristúpiť

„Dočasné zrušenie niektorých spojov je krok, ktorý nás neteší, avšak museli sme k nemu pristúpiť, aby sme zabezpečili chod MHD. Pri zrušených spojoch sme vyberali také, kde cestujúci majú alternatívnu náhradu – iný spoj, inú linku alebo možný prestup medzi linkami,“ vysvetlil Tomek a doplnil, že denne potrebujú na výpravu 49 autobusov.

Pri súčasnej veľkosti vozového parku by potrebovali približne ešte ďalších desať náhradných vozidiel, pričom aktuálne sú pod touto hranicou.

K dispozícii majú 57 autobusov s priemerným vekom približne desať rokov.

„Vozidlá, najmä tie staršie, sú často poruchové a náhradné diely sa zháňajú ťažko. Bohužiaľ, aj u nových vozidiel z rokov výroby 2021 až 2023 sa nám stáva, že sa vyskytne porucha, kde dodávka náhradného dielu trvá aj niekoľko mesiacov,“ dodal Tomek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM