Monika Földešiová Rôzne

Zrakovo postihnuté deti sa dočkajú, relaxačnú miestnosť budú mať aj v Prešove

Rodičia zrakovo postihnutých detí z Prešova a jeho okolia už nebudú musieť cestovať so svojimi deťmi za niektorými terapiami do 60 kilometrov vzdialenej Levoče.

Ilustračný obrázok k článku Zrakovo postihnuté deti sa dočkajú, relaxačnú miestnosť budú mať aj v Prešove
Foto: Monika Földešiová

Riaditeľka Denného centra Svetielko Mária Šárossyová, ktoré prevádzkuje Občianske združenie Viera – Láska – Nádej, zdôraznila, že aj vďaka peniazom, ktoré získali z programu Občianska voľba pivovaru Šariš na realizáciu projektu Viac svetla do nášho detstva, môžu postupne budovať relaxačné priestory priamo v krajskom meste.
„Chceme priniesť viac motivačných prvkov do ich života tým, že zakúpime špeciálne pomôcky. Budeme môcť s nimi pracovať, aby aj napríklad deti, ktoré majú zvyšky zraku, trochu vnímali to svetlo,“ povedala riaditeľka.

Cieľom je zakúpiť bublinkový valec s interaktívnym ovládačom. Je to dva metre vysoký valec naplnený vodou, v ktorej plávajú umelé rybičky. Prostredníctvom ovládača si dieťa vie samo navoliť farbu. Šárossyová vysvetlila, že takto postihnuté deti nevidia všetky farby a valec im pomôže zistiť, na ktoré a akým spôsobom reagujú, či ich dráždia, stimulujú k výkonu alebo upokojujú. To môžu následne využiť pri motivačných cvičeniach alebo terapii.
„Po takej prvej diagnostike potom vieme pripraviť pre dieťa nejaký denný plán činnosti a využijeme tie farby na to, aby ho k aktivitám nabudzovali a uvoľnili a mohlo relaxovať,“ doplnila riaditeľka.

Zdôraznila, že v tomto prípade je dôležité, aby sa používali špeciálne svetlá. Všetky pomôcky pre zrakovo postihnutých sú nejakým spôsobom podsvietené. Napríklad deti, ktoré majú poruchu očného nervu, dráždi slnko alebo bežná žiarovka, ktorú dostať v obchode. „Všetky tieto pomôcky budú mať špeciálne žiarovky, ktoré sú veľmi jemné a citlivé na tieto očné nervy, a preto to dieťa vydrží aj dlhšie pracovať, lepšie vnímať a nie je podráždené a nezažmúri pritom oči,“ upozorňuje Šárossyová.

V Prešove je už rok v prevádzke materská škola pre deti so zrakovým postihnutím, do ktorej dvakrát týždenne prichádza aj učiteľka so špeciálnej školy v Levoči. Tá pracuje s deťmi, kolegami i rodičmi takto postihnutých detí. V budúcom roku by sa malo denné centrum presťahovať do priestorov, ktoré sa v súčasnosti rekonštruujú na sídlisku Šváby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM