Jaroslav Dodok Krimi

Zo žiačok prostitútky: Na drogy dajú denne 300 €

Neriešia budúcnosť, majú zničené telá, dobité tváre a len dúfajú, že po večernej dávke sa už nezobudia. Taký je život drogovo závislých. Ten dôverne pozná aj známa návrhárka Rebecca Deák Justh. Drogy ju pripravili o kamaráta a tak sa rozhodla konať.

V piatok sa v sále regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi uskutočnilo premietanie dokumentu Deti a Drogy 2: Krutá realita od známej návrhárky a producentky Rebeccy Deák Justh. Po filme nasledovala diskusia na tému drogy a mládež, kde sa učiteľky a výchovné poradkyne základných škôl a rovnako aj stredných pýtali na rôzne otázky ohľadom prevencie proti drogám na školách.

„ Chcela som zrealizovať dokumentárny film, lebo som presvedčená o tom, že drogy sú zlé a absolútne ich neuznávam. Robím filmy preto, aby deti videli, čo s človekom drogy robia. Myslím si, že na Slovensko prišli dogy tak nepripravene, vo veľkom. Osobne som poznala človeka, ktorý vo veku 19 rokov umrel na následky užitia drog, “ hovorila autorka projektu Rebecca Deák Justh.

[size=14][color=#cc0000]­Film zobrazuje životné príbehy závislých[/co­lor][/size]

Žena, ktorá vo filme vystúpila ako prvá, sa priznala že droguje už 11 rokov a drogu ponúkla vo veku 13 rokov aj svojmu o 4 roky mladšiemu bratovi. Dievčatá sa živia prostitúciou, denne užijú 4 a viac dávok. Droga sa pre nich stala súčasťou, bez ktorej si nevedia predstaviť život a všetky peniaze, denne približne 300 €, minú na drogy. Drogy zväčša začínajú brať ľudia zo zvedavosti. Až po čase sa pocit úžasného stavu vytratí a táto skutočnosť je začiatkom dlhodobej závislosti, ktorá neraz končí smrťou.

„ Film sa mi osobne páčil, videla som niekoľko filmov s problematikou drog, ale tento je naozaj zaujímavý už len tým, že je zo skutočnosti. Film má čo povedať všetkým mladým, či už deviatakom na základnej škole, nakoľko máme na základnej škole veľa fajčiarov a práve tieto deti môžu byť jedného dňa závislé,“ hodnotila kvalitu filmu a jeho obsah dlhoročná učiteľka na ZŠ Dobšinského Mária Machalíková.

Dokument vytvorili na základe požiadaviek stredoškolskej mládeže Slovenska. Prezentácia projektu bude pokračovať v Prievidzi aj v stredu, 2. mája popoludní, kedy sa bude konať stretnutie rodičov, detí a policajtov, ktorí sa budú snažiť zabrániť šíreniu drog medzi mladými reprízou filmu.

[color=#ff0000]­VIAC NOVINIEK Z UNIKÁTNEHO PORTÁLU ŠTUDENT24.sk NÁJDETE [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?all]TU![/lin­k][/color][si­ze=15][/size] Text: Richard Perniš Ilustračné foto: Revans37

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM