Správy

Zničená bytovka: Po výbuchu začnú s postupnou demontážou jej vrchných poschodí

S demontážou minimálne štyroch najvyšších poschodí bytovky, v ktorej došlo k výbuchu plynu, začnú v najbližších dňoch. Vrchné poschodia sú v dezolátnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Zničená bytovka: Po výbuchu začnú s postupnou demontážou jej vrchných poschodí
8
Galéria
Zdroj: TASR

Po pondelkovom zasadnutí krízového štábu mesta Prešov to povedal jeho tajomník Peter Kulan. Podľa prešovskej radnice dopadli revízne skúšky kladne a obyvatelia vybraných okolitých bytových domov sa môžu opäť nasťahovať do svojich bytov.

Podľa Kulana sú vrchné poschodia bytovky v dezolátnom stave, a preto začnú s postupnou asanáciou.

Ohrozujú zdravie

„Z nášho pohľadu ohrozujú život a zdravie občanov. Minimálne štyri poschodia musíme dať dole. Následne po ich odstránení sa ukáže čo ďalej, ako sa rozhodneme a ako sa situácia vyvinie, či bude potrebné búrať ďalej, alebo či budú aj nejaké iné možnosti s bytovým domom,“ spresnil Kulan s tým, že na takzvané odstrihávanie jednotlivých panelov použijú ťažkú techniku.

S prípravnými prácami plánujú začať v utorok (10. 12.), podľa neho ide o náročný proces najmä z časového hľadiska.

Ako zdôraznil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, vzhľadom na to, že jedna osoba je nezvestná a mala by sa nachádzať na 12. poschodí, je postupná demontáž najhumánnejším spôsobom.

Zdroj: TASR

V pondelok oplotením vytýčili takzvanú bezpečnú zónu okolo bytového domu číslo 7, kde plyn vybuchol.

Kladné výsledky

„Máme spracovaný statický posudok a čakáme na spracovanie ďalších posudkov. Chceme vedieť aj názor súdneho znalca v oblasti statiky,“ povedal s tým, že so záchrannými prácami budú pokračovať a v utorok (10. 12.) začnú realizovať násyp v okolí tejto bytovky, ktorý má slúžiť na ochranu inžinierskych sietí v okolí.

„Revízne skúšky sú v súčasnosti ukončené, výsledky sú kladné. To znamená, že obyvatelia sa postupne môžu vracať do svojich bytov. Platí to pre bytové domy číslo 5 a takisto pre bytový dom – konkrétne vchody 11 a 13,“ povedal Tomek.

K bytovkám boli počas dňa pristavené aj veľkokapacitné kontajnery. Tie mali okrem iného slúžiť aj na úlomky, ktoré sa obyvateľom dostali do bytov po explózii.

V zóne ohrozenia

„Pri prácach im boli nápomocní aj mestskí policajti,“ dodal s tým, že bytovka číslo 9 je naďalej v takzvanej zóne ohrozenia a nie je možné, aby sa do nej v súčasnosti evakuovaní obyvatelia vrátili. Sprístupnená je im len krátkodobo, a to z dôvodu zabezpečenia bytov.

Plyn vybuchol v piatok (6. 12.) v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici 7 v Prešove. Nešťastie si vyžiadalo sedem obetí, jedna osoba je nezvestná a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Časť z nich sa do bytov vrátila.

Vo fotogalérii nájdete ďalšie zábery z okolia zničenej bytovky.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Bytovku v Prešove nedávno oplotili: Dôjde k jej demontáži
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM