Ľubomír Hudačko Samospráva

Zmeny pre vodičov aj cestujúcich v MHD: Čo všetko nás čaká kvôli prácam na križovatke?

Vodiči pozor! Od 15. augusta začne uzávierka Švábskej ulice z dôvodu rekonštrukcie križovatky ZVL pri stavbe „I/68 Prešov, odb. Škultétyho - ZVL“, tzv. III. etapa Nábrežnej komunikácie, ktorá je naplánovaná na 3 mesiace. Uzávierka potrvá do 15.11.2013.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny pre vodičov aj cestujúcich v MHD: Čo všetko nás čaká kvôli prácam na križovatke?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

„Dokončenie Nábrežnej komunikácie vrátane kruhovej križovatky a následne nadjazdu, je ďalším pozitívom riešenia dopravnej situácie v meste Prešov,“ neskrýval nadšenie pri postupujúcich prácach primátor Pavel Hagyari.

Štvrťročné obmedzenie

Kvôli vysokému dopravnému zaťaženiu tejto časti, teda pozemných komunikácii nadväzujúcich na diaľničný privádzač v smere od Košíc a naopak, z mesta Prešov na Košice, je preto navrhnuté rozloženie dopravy do dvoch obchádzkových trás.

Výstavba objektu okružnej križovatky – ZVL si kvôli pokračujúcim prácam vyžaduje uzávierku Švábskej ulice v jej napojení na križovatku pri ZVL, t.z., že od budúceho týždňa sa po dobu 3 mesiacov Švábska ul. stane v tomto mieste slepou ulicou.

„Doprava v smere od Košíc na Vranov nad Topľou bude možná z diaľničného privádzača cez Košickú ulicu v mieste stavby cez jeden jazdný pruh a ďalej cez Solivarskú, resp. Východnú ulicu, alebo odbočením z diaľničného privádzača na Jelšovú ulicu a pokračovaním cez Jesennú a Švábsku ul.,“ vysvetlila jednu z obchádzok Darina Sýkorová z oddelenia dopravy, energetiky a životného prostredia MsÚ v Prešove.

Uzávierka pre MHD do začiatku školského roka

„Doprava v smere z mesta Prešov na Košice bude v mieste stavby vedená v dvoch jazdných pruhoch cez Košickú s pokračovaním na Petroviansku ul.,“ doplnila D. Sýkorová. Dopravná obsluha rodinných domov a prevádzok na Švábskej a Chalupkovej ulici bude podľa jej slov možná obojsmerne cez Švábsku ulicu, pričom bude znemožnený vjazd a výjazd vozidiel na Košickú ulicu.

Uzávierka sa dotkne aj hromadnej dopravy. „Pre vozidlá MHD platí uzávierka do 1.9.2013. Od 2.9.2013, teda od začiatku školského roku, bude umožnený prejazd vozidiel MHD cez križovatku ulíc Košická – Švábska – Petrovianska v smere jazdy od Švábskej po Košickú ulicu,“ vysvetlila koordinátorka dopravy a zdôraznila, že zastávka MHD „Košická“ (v obidvoch smeroch) bude dočasne umiestnená na inom mieste Košickej ulice od 2.9.2013. „Pokiaľ si to stavebné práce vyžiadajú, bude opätovne premiestňovaná na vhodné miesto mimo staveniska na Košickej ulici,“ doplnila D. Sýkorová.

Mesto žiada od vodičov ohľaduplnosť

O zmenách v MHD v súvislosti s touto uzávierkou bude cestujúcich informovať DPmP, a.s. a následne budú uverejnené aj na webovej stránke mesta Prešov.

Mesto preto žiada všetkých vodičov, aby v uvedenom období pri prejazde rekonštruovanou križovatkou a obchádzkovými trasami maximálne zvýšili pozornosť, opatrnosť a ohľaduplnosť k ostatným účastníkom cestnej premávky, rešpektovali osadené dočasné dopravné značenie, prípadne pokyny príslušníkov polície, čím prispejú k zvýšeniu bezpečnosti a plynulosti dopravy.

Finálne práce by sa mali zrealizovať v roku 2015, čo by znamenalo veľmi pozitívne správy pre severovýchod Slovenska, teda vyriešenie dopravnej situácie najmä v Prešove. Primátor v tejto súvislosti dodal, že mesto svojou veľkorysosťou pri spore s konfliktnými majiteľmi pozemkov ukázalo, že chce a vie riešiť problémy aj tam, kde nemá priamu kompetenciu. To potvrdzuje aj kooperácia s VÚC v prípade Rusínskej či riešenia Kuzmányho.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM