Správy

Zmätočné opatrenia robia mestám vrásky. Nevedia plánovať kultúrne podujatia

Podľa samospráv sú pandemické opatrenia a vyhlášky zmätočné a často sa menia. Komplikuje im to otváranie organizácií aj plánovanie podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Zmätočné opatrenia robia mestám vrásky. Nevedia plánovať kultúrne podujatia
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Často meniace sa protipandemické opatrenia, neúplnosť informácií pri ich zavádzaní či nesúlad medzi tvrdeniami rezortu kultúry a vyhláškami hlavného hygienika nedovoľujú mestským organizáciám plánovať a organizovať kultúrne podujatia.

Vplýva to z vyjadrení, ktoré v súvislosti s novými podmienkami na organizovanie hromadných podujatí uviedli štatutári mestských kultúrnych stredísk v Humennom a Snine.

Časté zmeny

„Naplánovanie je jedna vec, druhá sú vyhlášky, ktoré sú veľmi často menené, a niekedy nie je možné plánovať ani týždeň dopredu,“ vyjadrila sa riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Humennom Marta Helemiková. Ako tvrdí, zariadenie je pripravené ponúknuť Humenčanom kultúrne podujatia v rôznych žánroch.

Vzhľadom na aktuálne nedostatočne vysvetlené podmienky pre organizovanie hromadných podujatí a chýbajúcu vyhlášku hlavného hygienika termín, ale nevedela priblížiť, kedy zrealizujú prvé.

Aj fungovanie kina Fajn bude podľa jej slov závisieť od znenia vyhlášky, ale tiež od ponuky distribučných spoločností. Na stránke kina je uvedená informácia, že začne premietať v piatok 14. januára v režime OP pre 100 divákov.

Starosti aj v Snine

Aj podľa riaditeľky Mestského kultúrneho a osvetového strediska (MKOS) Snina Diany Turčík brzdí aktivity kultúrnych stánkov zmätočnosť v zavádzaní nových opatrení. „Veľmi obmedzujúca je komplikovanosť výkladu vyhlášky, tiež sa nariadenia menia niekedy dvakrát do dňa, zároveň sledujeme vyjadrenia ministerstva kultúry na sociálnej sieti, pričom sa stáva, že oznam, ktorý uverejnia, sa nedostane do vyhlášky hlavného hygienika,“ ozrejmila.

Poukázala na nedávnu skúsenosť s avizovaným otváraním knižníc. Ako doplnila, keďže organizovať koncerty či divadelné hosťovanie nie je v aktuálnej situácii možné i z ekonomických dôvodov, MKOS svoju činnosť sústredilo najmä do online priestoru. Na záver mesiaca má však pripravené malé divadelné predstavenie pre rodiny a vo štvrtok 13. januára prvýkrát otvorí aj svoju kinosálu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM