Zuzana Vajayová Krimi

Zlodej ukradol ohradenie hrobu maliara Jána Rombauera

Doposiaľ nezistený páchateľ poškodil na hlavnom mestskom cintoríne v Prešove hrob známeho maliara Jána Rombauera.

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik dnes informoval, že podľa oznámenia správcu cintorína k poškodeniu došlo v čase od 16. júla do 15. augusta. Páchateľ vytrhol zo zeme a následne ukradol liatinové ohradenie. Polícia prípad vyšetruje ako prečin hanobenia miesta posledného odpočinku.

Vedúci prevádzky pohrebných a cintorínskych služieb (PPaCS) Alexander Pella dnes pre TASR uviedol, že ide o takzvaný večný hrob. Tento status prináleží spravila miestam posledného odpočinku významných osobností, ktoré majú byť zachované. Radnica zabezpečuje starostlivosť prostredníctvom cintorínskych služieb.

„Pri bežnej obhliadke cintorína sme prišli na to, že zmizla ohrádka hrobu tohto maliara, ktorá mala dĺžku približne deväť metrov a bola asi jeden meter vysoká,“ uviedol Pella.

Zdôraznil, že v posledných troch rokoch takúto udalosť nezaznamenali. Väčšinou išlo o menšie škody či krádeže, ktoré zvyknú nahlásiť návštevníci cintorína. Toto ohradenie však, podľa neho, bolo odstránené veľmi zručne bez akýkoľvek náznakov poškodenia.

„Aj keď ľudia chodili na susedné hroby, mohli si myslieť, že to niekto odmontoval a dal opraviť. Teda nezdalo sa byť nič podozrivé,“ uvádza správca. Pripomenul, že hrom sa nenachádza pri hlavných trasách cintorína a preto sa to zistilo až pri pravidelnej obhliadke, ktorá je zruba v mesačných intervaloch.

„Ak by sme mali dať hrob, teda jeho ohradenie do pôvodného stavu, môj osobný odhad je, že by to mohlo stáť asi 2000 eur, ale to je skutočne len laický odhad. Riešenie tejto škodovej udalosti budeme ďalej konzultovať s odborom správy mestského majetku,“ doplnil Pella.

Maliar Ján Rombauer sa narodil v roku 1782 v Levoči. Časť svojho tvorivého života prežil v Prešove, kde v roku 1849 zomrel.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM