Rôzne

ZLÉ správy o novej prešovskej knižnici: Výstavba sa PREDRAŽÍ a predĺži o polroka

Pred začatím stavby v danej lokalite prebiehal architektonicko-historický výskum a prvá etapa archeologického výskumu.

Ilustračný obrázok k článku ZLÉ správy o novej prešovskej knižnici: Výstavba sa PREDRAŽÍ a predĺži o polroka
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Približne o pol roka sa predĺžia práce na výstavbe novej krajskej knižnice na Slovenskej ulici v Prešove. Rovnako sa predraží stavba oproti pôvodnému plánu o 500-tisíc eur približne na 6,3 milióna eur.

Ide o tri meštianske domy, administratívnu budovu a podzemné garáže. Následne budú tri pobočky knižnice a archív presťahované do jedného komplexu.

Prebieha 3. etapa

„Rozsah doposiaľ realizovaných prác je v objeme 60 až 70 percent. Na troch meštianskych domoch boli čiastočne alebo úplne vymenené nosné konštrukcie krovov, úplne vymenené strešné plášte, teda krytina a podkladové vrstvy. Prebiehajú práce na vnútorných rozvodoch inštalácií, to znamená rozvodov vody, kanalizácie, kúrenia a vzduchotechniky. V tomto štádiu taktiež prebieha aj realizácia povrchových úprav, stien, stropov a omietky,“ uviedol za zhotoviteľa, spoločnosť Čech, s. r. o., Prešov manažér stavby Jozef Bzdil.

Pred začatím stavby v danej lokalite prebiehal architektonicko-historický výskum a prvá etapa archeologického výskumu. Druhá etapa bola realizovaná počas výstavby. Aktuálna tretia etapa sumarizuje všetky vykopávky.

Dôvodom predĺženia výstavby sú reštaurátorské práce a nálezy. Podľa predsedu PSK Milana Majerského sa práce z 18 mesiacov predĺžia na 24. Stavba bude drahšia o približne 500-tisíc eur.

Cena stúpla na 6,3 milióna

„Z predpokladanej výšky zákazky 5,8 milióna eur nevznikli tie práce naviac v dramatických číslach. Stúpli sme na nejakých 6,3 milióna eur a toto je ešte pre nás suma, ktorú vieme ustáť a vieme ju dofinancovať,“ povedal v stredu počas kontrolného dňa na stavbe predseda PSK Milan Majerský.

„Stavba by mala byť odovzdaná v apríli 2024. Predpokladám, že kým ešte dokončíme interiéry, kým presťahujeme knižnicu z troch miest v centre mesta, čo až také jednoduché nebude, ale všetci sa na to tešíme, tak verím, že v lete takto ako sme teraz už sa stretneme v novej knižnici,“ doplnila riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná.

PSK financuje výstavbu novej krajskej knižnice zo zdrojov úveru z Európskej investičnej banky vo výške takmer 2,5 milióna eur. Zvyšok tvoria vlastné zdroje PSK. Krajská knižnica má takmer 7 500 čitateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM