Správy

Zlá správa pre Prešovčanov: Cena za vodu je vyššia, platíme viac ako Bratislavčania

Koncové ceny elektriny, plynu aj vody na rok 2022, vrátane jednotlivých zložiek týchto cien, má v rukách Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Ilustračný obrázok k článku Zlá správa pre Prešovčanov: Cena za vodu je vyššia, platíme viac ako Bratislavčania
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ceny vodného a stočného sú po novom na východe vyššie. Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. o tom informuje na svojej webstránke.

Nová cena platí už od 1. marca 2022.

VVS sa stará o dodávku vody pre takmer milión obyvateľov a odkanalizovanie zhruba 700-tisíc obyvateľov.

Dôvod zvýšenia

„Zároveň prevádzkuje 99 čistiarní odpadových vôd. V rámci svojej činnosti VVS, a.s. pracuje s energiami a vzhľadom na tento nespochybniteľný fakt, bolo nevyhnutné pristúpiť k zvýšeniu ceny vodného a stočného,“ vysvetľuje VVS, a.s. na svojej webstránke.

Koncové ceny elektriny, plynu aj vody na rok 2022, vrátane jednotlivých zložiek týchto cien, má v rukách Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

„Ten rozhodol o novej cene za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom a za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou,“ konkretizuje ďalej VVS.

Linda Šnajdárová z agentúry Penelopa, s.r.o. a mediálneho zástupcu VVS pre presov.dnes24.sk vysvetľuje dôvod vyššej ceny pre východniarov ako napríklad v Bratislave a teda prečo sa cena zvyšuje.

Menej odberateľov

„Cenu ovplyvňuje aj počet odberateľov pripojených na kilometer vodovodného potrubia, či dĺžka potrubí, ktoré prinášajú vodu. Napríklad z vodnej nádrže Starina do Košíc sa vedie voda trasou dlhou až 130 km a o všetky potrubia je potrebné sa starať. Východoslovenská vodárenská spoločnosť má zároveň v porovnaní napríklad s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou na kilometer dĺžky potrubia desaťkrát menej pripojených odberateľov,“ vysvetlila.

Podľa Šnajdárovej sa tak stará o trikrát dlhšie potrubia, ktoré dovážajú k občanom vodu, no má neporovnateľne menej veľkých priemyselných klientov. „Zároveň musí stavať nové siete potrubí, pretože východ má výrazne nižšiu pripojenosť. Náklady má ale VVS, a.s. také isté,“ dodala na záver.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Porovnanie súčasných cien a nových cien, ktoré vstúpili do platnosti od 1.3.2022:

P.č. Názov Merná jednotka Doterajšia cena Nová cena od 1.3.2022
1. Výroba a dodávka pitnej vody verejným vodovodom 1,6805 1,7933
2. Odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou 1,2859 1,3566
3. Distribúcia pitnej vody verejným vodovodom pre obecné vodárenské spoločnosti 1,0236 1,1094

ilustračné foto

Viac správ z východu SR:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM