Lucia Lauková Správy

Žiaci zasadnú do lavíc načas: Strhnutú strechu po veternej smršti stihnú opraviť

Strhnutú strechu veternou smršťou na Spojenej škole opravia načas. Pre 650 žiakov sa začne školský rok v riadnom termíne.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci zasadnú do lavíc načas: Strhnutú strechu po veternej smršti stihnú opraviť
Zdroj: TASR

Vyučovanie na Spojenej škole na Ulici Ľudmily Podjavorinskej v Prešove, kde pred mesiacom veterná smršť strhla strechu, nie je ohrozené. Všetky vzniknuté škody by mali stavbári odstrániť do konca budúceho týždňa. Pre 650 žiakov sa začne školský rok v riadnom termíne. Uviedol to riaditeľ školy Anton Muška.

„Škoda bola odhadnutá na 102 000 eur. Strecha školy bola úplne poškodená, to znamená, museli časť krovu vybrať a dať nový. Celú krytinu museli dať preč, pretože bola zničená tým, že na ňu padali dosky, a tak celá krytina bola poškodená. Ale na triedach nie sú veľké škody,“ povedal Muška.

Učebne pred záplavou uchránila pôvodná stará lepenka, ktorá vydržala. Škola bola poistená, rozdiel nákladov na opravy dofinancuje Prešovský samosprávny kraj ako jej zriaďovateľ. Po kalamite zorganizovali brigádu, učitelia zhodili namoknutú izoláciu a uvoľnili odkvapy, aby odtiekla voda. Premokli iba dve učebne, kde treba opraviť omietky a vymaľovať, tu odhadol riaditeľ škodu na zhruba 2000 eur. Šťastím bolo, že v zamoknutých triedach neboli drahé CNC stroje.

„Do 2. septembra by mali byť práce ukončené. Krov je opravený, stavbári už dali OSB dosky, na to išla paropriepustná fólia, a potom asfaltový šindeľ,“ opísal postupnosť prác riaditeľ. Ukončenie prác do začiatku školského roka vidí veľmi reálne.

Od septembra škola začína s projektom duálneho vzdelávania. Pre päť spoločností z regiónu sa bude duálnou formou vzdelávať 14 žiakov. Záujem prejavili firmy Linak Slovakia (2 žiaci), Spinea (4), Gohr (4), Regada (2) a 1. prešovská nástrojáreň (2). Pôjde o žiakov v odbore mechanik nastavovač, mechanik mechatronik a programátor obrábacích a zváracích strojov.

Dohoda je taká, že prváci sa budú učiť v škole, ktorá má CNC stroje. Od 2. ročníka pôjdu na prax do firiem. V priebehu štúdia musia 60 percent prípravy stráviť vo firme.

„Tým že firmy už avizujú nedostatok pracovnej sily, záujem zo strany žiakov bol väčší, ako sme mohli prijať. To znamená, že niektorých sme museli odmietnuť, ale išlo o žiakov s horším prospechom," povedal Muška.

Škola počas leta zaškolila na obsluhu CNC strojov ľudí z radov nezamestnaných. Išlo o spoluprácu s prešovským úradom práce. Kapacita bola nastavená na 8 – 12 záujemcov. Prihlásilo sa šesť, dvaja nenastúpili, preškolili tak iba štyroch. Záujem o nich mala spoločnosť Spinea.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM