Rôzne

Netradičná maturita v Prešovskom kraji: Žiaci ju zložili v hoteloch i obchodných reťazcoch

Na stredných odborných školách Prešovského samosprávneho kraja (PSK) absolvovalo praktické maturity 3 164 žiakov z celkového počtu 4 644 maturantov.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná maturita v Prešovskom kraji: Žiaci ju zložili v hoteloch i obchodných reťazcoch
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Takmer 200 študentov vedomosti a zručnosti obhajovali priamo u zamestnávateľa alebo v rámci duálneho vzdelávania.

Maturitu skladali vo firmách, obchodných reťazcoch a v špičkových hoteloch.

„Priamo u zamestnávateľa maturitu uskutočnilo 186 a v systéme duálneho vzdelávania 155 maturantov. Maturity sa v prebiehajúcom školskom roku presnejšie týkajú približne 1150 žiakov župných gymnázií a vyše 3 490 žiakov stredných odborných škôl. Konkrétne na obchodných a hotelových akadémiách PSK, ako i v školách so zameraním na obchod, služby či ekonomiku maturuje 924 žiakov,“ vysvetlila hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Najviac na Konštantínke

Na troch stredných zdravotníckych školách v Humennom, Poprade a Prešove je ich 341, na elektrotechnických školách 315, na pedagogických 223 a na školách umeleckého priemyslu v Kežmarku, Prešove a vo Svidníku 121 žiakov.

Najviac maturantov majú pritom prešovské školy, konkrétne Gymnázium na Konštantínovej ulici (255) a Stredná zdravotnícka škola (211).

Časť týchto žiakov (3 164) nedávno realizovala aj praktickú zložku maturít či už v škole, u zamestnávateľa alebo v duáli. Najviac ich bolo zo Spojenej školy, Ľ. Podjavorinskej v Prešove, pričom išlo presne o 66 dualistov.

V etablovaných firmách

Praktickú maturitu u zamestnávateľa skladalo napríklad aj 61 žiakov Strednej zdravotníckej školy v Poprade, ale tiež 60 žiakov z SOŠ gastronómie a služieb v Prešove, ktorá má aktuálne i 24 maturantov – dualistov.

Rovnaký počet maturantov (24) absolvovalo praktickú zložku maturít aj v SOŠ technickej v Starej Ľubovni.

„Praktickú časť maturity vykonávali najčastejšie žiaci z odborov programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, ale aj mechanik, mechanik nastavovač či mechatronik. Taktiež to boli odbory z gastrosféry – kuchár a čašník, servírka. Maturity sa realizovali v etablovaných firmách. Boli to tiež obchodné reťazce a viaceré hotely,“ dodala Jeleňová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM