Ľubomír Hudačko Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Prešove môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Prešovčanmi. Ak si ho chcete nazbierať, tu sú tipy pre vás.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Prešove môžete nazbierať medvedí cesnak!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Priamo v Prešove nie je medvedí cesnak podľa miestnych obyvateľov príliš rozšírený. Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, je nutné sadnúť do auta a navštíviť neďalekú Cemjatu. Nájsť ho môžete teda tu, ale rovnako tak aj v Renčišove v okrese Sabinov.

Určite však rastie aj pri Domaši, ďalej v Sedliskách, v oblasti Podčičva a takisto aj na Čergove. „Rásť by mohol aj v Strážskom, na Lysej pri Čergovskej chate či Na Buciach. Medvedí cesnak je pochúťka, ktorá poslúži na pečivo, najčastejšie na chlieb. Môžete pridať do chutného receptu napríklad aj rôzne typy orechov a osoliť. Podáva sa v podobe nátierok, prípadne s čerstvými listami bez úpravy, ako krémová polievka alebo sa z neho môže vymyslieť aj omáčka,“ uviedla naša čitateľka Mária Konečná (53).

Dávajte si však pozor, aby ste medvedí cesnak nezbierali v chránenom území. V ňom je zakázané odoberať podzemné časti rastlín. Porušenie tohto zákazu bude viesť k priestupkovému konaniu. Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Môže vás zaujímať:

V Prešove máme prevádzky, ktorých názov vás hneď chytí za srdce: Žiadna angličtina, ale pravá šariština!

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Prešov

Dojímavý boj: Pre prešovskú Kalváriu sa spojili desiatky tisíc ľudí, dostavil sa nádherný výsledok

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM