Správy

Zdravotných sestier je stále minimum: V TOMTO je však nemocnica v Prešove jednou z mála

Ešte pred začiatkom vojnového konfliktu boli prijaté viaceré opatrenia na zjednodušenie prístupu zdravotníckeho personálu zo zahraničia na slovenský pracovný trh.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotných sestier je stále minimum: V TOMTO je však nemocnica v Prešove jednou z mála
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove nezaznamenáva väčšie problémy, čo sa týka počtu zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. V súčasnosti nemocnica zamestnáva 1 040 sestier a 91 pôrodných asistentiek.

Viac správ z Prešova:

Ako pre Tasr uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Monika Smolnická, sú jednou z mála nemocníc na Slovensku, kde deficit sestier nevedie k extrémnym nedostatkom personálneho pokrytia jednotlivých oddelení alebo k zatváraniu oddelení z dôvodu deficitu sestier.

Prirodzené odchody

„Žiadny väčší odliv sestier sme nezaznamenali. Úbytok, samozrejme, je, ale ide o prirodzené odchody do dôchodku alebo na materskú dovolenku. Voľné pracovné miesta sa snažíme okamžite dosaturovať, a tým predchádzať problémom súvisiacim s poskytovaním zdravotnej starostlivosti pre nedostatok sestier v zariadení,“ povedala Smolnická.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Ako koncom mája na sociálnej sieti uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO), Slovensko má záujem o lekárov a zdravotné sestry z Ukrajiny.

Po splnení podmienok

Pripomenul, že naša krajina má nedostatok lekárov a sestier.

Úrad vlády SR zároveň informoval, že po ruskej agresii na Ukrajinu našlo útočisko na Slovensku množstvo tamojších lekárov a zdravotníkov. Lekársku či zdravotnícku prax na Slovensku však môžu vykonávať len po splnení viacerých podmienok.

Ešte pred začiatkom vojnového konfliktu boli preto prijaté viaceré opatrenia na zjednodušenie prístupu zdravotníckeho personálu zo zahraničia na slovenský pracovný trh. Jedným z opatrení je aj kurz odbornej jazykovej prípravy v trvaní desiatich týždňov.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM