Správy

Zdôrazňuje dôležitosť medu: Prezidentka darovala Prešovskej univerzite netradičný úľ, FOTO

Výberový predmet včelárstvo je určený pre študentov z rôznych vedných odborov a aktuálne ho navštevuje 17 študentov.

Ilustračný obrázok k článku Zdôrazňuje dôležitosť medu: Prezidentka darovala Prešovskej univerzite netradičný úľ, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Marcel Mravec, Prešovská univerzita

Včelnica, ktorá slúži na výučbu včelárstva na Prešovskej univerzite v Prešove (PU) má nový prírastok. Ide o tradičný slovinský úľ, ktorý dostala ako dar prezidentka SR Zuzana Čaputová od Veľvyslanectva Slovinskej republiky. Tá sa ho rozhodla venovať študentom PU. Prešov Dnes 24 o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

Minulý akademický rok zaradila PU do vzdelávacieho programu v letnom semestri nový predmet včelárstvo. „Cieľom výučby je naučiť poslucháčov základom včelárstva, oboznámiť ich s hlavnými problémami, ktoré sú spojené so súčasným chovom včiel, a viesť ich k pozitívnemu prístupu k životnému prostrediu,“ vysvetlila Polačková.

17 študentov

Výberový predmet je určený pre študentov z rôznych vedných odborov a aktuálne ho navštevuje 17 študentov.

Tí praktickú časť výučby absolvujú v univerzitnej včelnici, ktorej súčasťou je desať včelstiev s celkovým počtom okolo 300-tisíc včiel.

Zelená iniciatíva

„Univerzita sa hlási k stratégii budovania tzv. zelenej univerzity. Zriadením univerzitnej včelnice sme chceli prispieť k ozdraveniu ekosystému v Prešove a získať pre včelárstvo mladú generáciu. Pani prezidentke ďakujeme a pevne veríme, že si aj napriek svojej pracovnej vyťaženosti nájde čas navštíviť našu univerzitu a budeme jej môcť osobne ukázať túto našu zelenú iniciatívu,“ uviedol pri preberaní daru rektor univerzity Peter Kónya.

Najčítanejšie správy z Prešova a okolia:

Jeho slová následne doplnil veľvyslanec Slovinskej republiky v Bratislave Gregor Kozovinc, ktorý sa teší, že tradičný slovinský úľ bude mať praktické využitie pre študentov v rámci výučby včelárstva.

Dôležitosť medu

„Je dôležité aby študenti nevnímali včelárstvo len ako produkciu medu ale hlavne, aby poznali jeho pravý význam a dôležitosť pre našu budúcnosť.“ Otvorenú zelenú politiku presadzuje aj prezidentka SR a jej prezidentská kancelária, ktorej je blízka téma ochrany životného prostredia a riešenia klimatickej krízy.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

„Je pre nás veľkým potešením, že si nás vybral veľvyslanec Slovinskej republiky a prezidentská kancelária, ktorí nám darovali úľ práve zo Slovinska, kde sa zrodila myšlienka Svetové dňa včiel. Včelnicu bude skrášľovať a bude pre nás mementom, že včelárenie nemá byť iba o mede a zisku, ale najmä o starostlivom prístupe k životnému prostrediu, v ktorom včely majú nezastupiteľné miesto,“ zdôraznil univerzitný včelmajster Stanislav Kowalski.

Netradičný úľ

Ako dodal, slovinský úľ je svojou skladbou netradičný, keďže v univerzitnej včelnici sa nachádzajú úľové zostavy s prístupom pre včely zboku, slovinský úľ má tento prístup zozadu.

„Ja osobne som s takým úľom ešte nepracoval, ale je to nová výzva ako pre mňa, tak aj pre študentov, aby si vedeli porovnať rôzne technológie včelárstva,“ ozrejmil Kowalski z Občianskeho združenia Komunitná včelia záhrada, ktorá spolupracuje s Prešovskou univerzitou už niekoľko rokov.

Viac záberov z miesta nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Včelárstvo na Prešovskej univerzite získalo posilu
7
Galéria
Zdroj: Marcel Mravec, Prešovská univerzita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM