Zuzana Vajayová Rôzne

Zberné dvory sú preplnené, prevádzkovateľ zaviedol zmeny

Zberné dvory v Prešove sú v poslednom čase preplnené hlavne stavebným a zeleným odpadom.

Možnosť priviesť a bezplatne uložiť odpad na zbernom dvore mnohí zneužívali a situácia začala byť neúnosná, pretože Technické služby mesta Prešov (TSMP) ako prevádzkovateľ nestíhali odpad spracovávať a odvážať.

Riaditeľka TSMP Andrea Marcinková dnes pre TASR uviedla, že zmeny na zberných dvoroch (ZD), ktoré začali platiť dnes, sa budú týkať prevádzkovej doby, ale aj množstva odpadu. ZD na Bajkalskej a Jesennej budú podľa nových pravidiel otvorené počas celého roka každý deň okrem nedele od 8. do 18. hodiny. Do zberných dvorov po novom nesmú dovážať odpad firmy a právnické osoby.

Marcinková zdôraznila, že riadnym režimom nestíhajú odpratávať hlavne staré okná, ktoré na ZD v letnom období nosia nielen fyzické osoby, ale predovšetkým podnikateľské subjekty, ktoré ich vymieňajú.

„Zmena je v tom, že sme obmedzili množstvo, a to u drobného stavebného odpadu, môžu tu doniesť občania s trvalým pobytom len jeden kubík na domácnosť za rok. Pokiaľ ide o okná, budeme brať zadarmo od fyzických osôb okná v počte 10 kusov na domácnosť na rok,“ spresnila riaditeľka.

Zmeny pravidiel sú aj v prípade veľkoobjemového odpadu, ako napríklad starý vyradený nábytok, ten budú brať len rozmontovaný. Systém evidencie fyzických osôb a konkrétneho množstva bude prepojený cez počítač.

V súčinnosti s radnicou plánujú TSMP zaviesť aj ďalšiu kontrolu, ktorá sa bude týkať poplatkov za odpad. Zamestnanec ZD pri overovaní druhu, množstva a trvalého bydliska osoby zistí, či zaplatil poplatky za odpad.

„Budeme na zberné dvory púšťať len fyzické osoby, ktoré budú mať uhradený poplatok za odpad. Je to novinka, ktorá by mohla byť aplikovaná najneskôr od nového roka,“ dodáva Marcinková.

Doplnila, že pri rekonštrukciách v domoch a bytoch vzniká množstvo stavebného odpadu. TSMP však nemôžu likvidovať všetko, lebo za likvidáciu i uskladnenie sa musí platiť.

„Odpad, ktorý bude presahovať limitovaný objem, budú musieť občania odvážať na skládku na Cemjatu, prirodzene za poplatok. Okrem toho vieme občanom pri veľkom množstve odpadu za poplatok pristaviť veľkoobjemový kontajner,“ povedala riaditeľka.

Do areálov ZD budú oddnes púšťať len vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony. Je tu možné uložiť objemný odpad, drobný stavebný odpad, sklo, papier, plasty, kovové obaly, konáre, trávu, žiarivky, akumulátory, obaly od farieb, elektrospotrebiče, oleje, pneumatiky, polystyrén a textil.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM