Ľubomír Hudačko Rôzne

Zážitky, na ktoré budú dlho spomínať: Prešovské deti prespali v knižnici

V knižniciach po celom Slovensku sa deti počas Noci s Andersenom zabávali, výnimkou nebola ani knižnica v Prešove. V našom meste deti najviac zaujalo šúpanie zemiakov.

Ilustračný obrázok k článku Zážitky, na ktoré budú dlho spomínať: Prešovské deti prespali v knižnici
Zdroj: TASR

Riaditeľka Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Marta Skalková povedala, že v meste deti spali na dvoch miestach – v Detskej knižnici Slniečko a v pobočke na sídlisku Sekčov.

Asi 60 chlapcov a dievčat riešilo počas noci úlohy, šúpalo zemiaky, hľadalo zlatú rybku, učilo sa kráľovský tanec a šantilo. Prevažne dievčenské osadenstvo do 11 rokov strávilo noc aj so spisovateľkou Gabikou Futovou a spať išli až okolo 2.30 h. O 6.30 h však už boli všetky deti hore a čakali na príchod rodičov, aj keď niektoré by v knižnici ešte ostali.

V Okresnej knižnici Dávida Gutegesela v Bardejove tiež chlapci a dievčatá šantili až do skorého rána. Podľa detskej knihovníčky Alžbety Kutašovičovej sa doteraz nikdy nestalo, aby si deti ešte o 0.30 h v spacích vakoch šepkali o večerných zážitkoch a nechceli spať. Tento rok sa väčšinou desať- až 12-ročné deti v priestoroch celej knižnice dozvedeli veľa o histórii mesta, v ktorom žijú, o povestiach a miestach, ktorými v meste možno denne prechádzajú. To všetko bolo popretkávané hrami, indíciami, básničkami, ale najmä rozprávkovou atmosférou. Deti si dokonca mohli vyrobiť vlastný erb.

Hoci veľa chlapcov a dievčat bolo na tohtoročnej trebišovskej Noci s Andersenom už niekoľkýkrát, na ďalšie ročníky sa veľmi tešia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM