Ľubomír Hudačko Rôzne

Zaujímavý výskum na Pedagogickej fakulte: Skúmajú procesy učenia aj myslenia žiakov

Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity (PU) už 16 mesiacov pracuje na projekte, v rámci ktorého skúma procesy učenia a myslenia žiakov 4. ročníka základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý výskum na Pedagogickej fakulte: Skúmajú procesy učenia aj myslenia žiakov
Zdroj: TASR

„Chceme, aby učitelia získali potrebné informácie, ako s týmto žiakom pracovať, aby sa mu umožnil prechod na druhý stupeň. Prvý smer je pripraviť súbor testov, ktoré sú schopné analyzovať výkon žiaka a zároveň poskytnúť učiteľovi informáciu, prečo je ten výkon taký, aký je,“ povedala projektová manažérka Iveta Kovalčíková.

Dodala, že učiteľom chcú odovzdať informácie ako pracovať so žiakom, aby sa lepšie učil. Cieľom projektu je pripraviť podmienky alebo hodnotiace nástroje, ktoré sú schopné analyzovať výkon žiaka, ale zároveň dať odpoveď, kde sú potenciálne problémy. Ďalšou cestou je podľa Kovalčíkovej, aby odborník mal aj nástroje na odstránenie týchto nedostatkov.

V priebehu projektu sa psychológovia i pedagógovia snažia získať nástroje, aby sa žiaci mohli lepšie učiť, no zároveň trénujú aj študentov psychológie z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Projekt je zameraný na predmety matematika a slovenský jazyk a mal by trvať tri a pol roka. Prieskum sa uskutočňuje na vzorke 250 detí zo štandardnej populácie a 40 talentovaných de­tí.

V ďalšom období by v rámci projektu chceli pedagógovia a psychológovia vytvoriť normy pre lepšie učenie aj pre deti z rómskej populácie.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM