Správy

Zaujímavosť z prešovskej nemocnice: Bežne sa stane, že mamička tu porodí svoje 10. dieťa

Celkovo 2475 detí, z toho 33 dvojičiek, sa narodilo vlani vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť z prešovskej nemocnice: Bežne sa stane, že mamička tu porodí svoje 10. dieťa
Zdroj: TASR/AP

Celkovo 2475 detí, z toho 33 dvojičiek, sa narodilo vlani vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove. Najčastejším dievčenským menom bola Sofia, chlapčenským Tomáš. TASR o tom informovala PR manažérka nemocnice Martina Pavliková.

„V roku 2023 sme zaznamenali na oddelení gynekológie a pôrodníctva celkovo 2442 pôrodov, narodilo sa 2475 detí, z toho 1241 chlapcov a 1234 dievčat,“ uviedol primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva Jozef Dzurilla.

Pokles počtu pôrodov

Poukázal na to, že tak ako aj v iných pôrodniciach došlo k poklesu počtu pôrodov.

„Tento trend sa prejavil už v roku 2022, keď medziročne klesol počet pôrodov na Slovensku približne o desať percent. V roku 2022 naša pôrodnica, paradoxne, zaznamenala nárast počtu pôrodov a stala sa tak s počtom pôrodov 2659 najväčšou pôrodnicou na Slovensku. V roku 2023 sa tento negatívny demografický vývoj prejavil sčasti aj u nás,“ vysvetlil Dzurilla.

Zaujímavosťou v prešovskej nemocnici podľa hovorkyne je, že pomerne bežne sa objavujú mamičky, ktoré prídu porodiť svoje desiate dieťa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM