Ľubomír Hudačko Rôzne

Zaujímavé retro veci v Prešove: Najväčší Teslov transformátor v SR aj maturitné tablo z roku 1956

Počas Výstavy historickej elektrotechniky sú v salóniku Prezidentskej pivárne v Prešove vystavované exponáty rôzneho druhu. Potrvá do polovice októbra a deje sa tak v rámci Dni európskeho kultúrneho dedičstva. K dispozícii sú staré gramofóny či reproduktory, ale aj tablo z roku 1956!

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé retro veci v Prešove: Najväčší Teslov transformátor v SR aj maturitné tablo z roku 1956
Zdroj: Dnes24.sk

Tradične sa v 50-tich štátoch Európy v mesiaci september otvárajú pre verejnosť mnohé historické budovy, pamiatky, areály, ktoré sú zvyčajne uzavreté, alebo sa v bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách organizujú špeciálne sprievodné akcie.

V Prešove sa pri tejto príležitosti koná aj Výstava historickej elektrotechniky, ktorá potrvá do 14. októbra. Návštevníci tak môžu obdivovať také kusy ako rádioprijímače, rozhlas po drôte, reproduktory, mikrofóny, slúchadlá, TV prijímače, zosilňovače, efekty, magnetofóny, magnetofónové pásky, gramofóny, ihly či gramofónové platne.

Ale taktiež aj rádioamatérske stanice, diplomy, QSL lístky, súčiastky, časopisy, knihy, katalógy, vysoké napätie, najväčší Teslov transformátor na Slovensku, lampy, osvetlenie, bezdotykový hudobný nástroj Theremin, kamery, výpočtová technika, história SPŠE v Prešove, maturitné tablo z roku 1956 a mnoho iných zaujímavostí.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú významným podujatím organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou, ktoré upriamuje pozornosť najširšej verejnosti na mimoriadne hodnoty rozmanitého kultúrneho dedičstva v 50 štátoch. Základným cieľom je tak zvýšiť povedomie obyvateľov o miestom dedičstve a prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ako aj rozvinúť pocit spolupatričnosti s európskym kultúrnym dedičstvom.

foto: ilustračné

Historická elektronika v Prešove: Prídete sa pozrieť na výstavu?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM