Ľubomír Hudačko Správy

Záujem výrazne vzrástol: Najviac žiakov v duálnom vzdelávaní je v okresoch Prešov a Poprad

Prešovský kraj má v duáli už 1 326 žiakov stredných odborných škôl. V prebiehajúcom školskom roku sa doň v celom Prešovskom kraji zapojilo až 473 prvákov.

Ilustračný obrázok k článku Záujem výrazne vzrástol: Najviac žiakov v duálnom vzdelávaní je v okresoch Prešov a Poprad
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Najviac dualistov je z ekonomických odborov a v oblasti obchodu a služieb. Počet zamestnávateľov v systéme duálneho vzdelávania je aktuálne 257. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Záujem o duálny systém vzdelávania v Prešovskom kraji za obdobie piatich rokov vzrástol až pätnásťnásobne.

Najviac Prešov či Poprad

Aktuálne sa počet žiakov v duáli blíži už k číslu 1 330. „Trh práce potrebuje šikovných odborníkov, preto získavanie praxe je kľúčové. Študenti zaradení do duálneho vzdelávania sú vďaka systematickému vzdelávaniu lepšie pripravení pre pracovné zaradenie a nároky, ktorý sú s tým spojené. Je pre nás najlepšou spätnou väzbou, ak si naši absolventi vďaka duálu nájdu prácu už počas štúdia a nemajú problém sa uplatniť v praxi,“ uviedol k téme prešovský župan Milan Majerský.

Najviac žiakov v systéme duálneho vzdelávania je v okrese Prešov, Poprad a Bardejov. Nasleduje Stará Ľubovňa, Kežmarok a Humenné. Rozbieha sa však aj vo Vranove nad Topľou, Svidníku, Sabinove či Snine.

Prím v rámci odborov držia tie zamerané na ekonomiku, obchod a služby, no významný počet žiakov v duáli majú zastúpené aj odbory strojárstvo a kovospracujúca výroba.

V rámci štúdia ekonomických vied, obchodu a služieb je aktuálne v Prešovskom kraji v duálnom vzdelávaní zapojených už 435 žiakov.

Počty v ďalších odboroch

Vyše 320 ich je z odborov zameraných na strojárenskú výrobu a 140 na elektrotechniku.

Potravinárske odbory majú v duáli zastúpenie v počte 130 žiakov, stavebníctvo, geodézia a kartografia 129 a oblasť spracúvania dreva viac ako 50.

Odbory ako poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, ďalej tie, ktoré sa venujú spracúvaniu kože či výrobe obuvi, ako aj štúdiu odevníctva, majú v duálnom systéme vzdelávania menej ako 50 žiakov.

Rovnako je tomu aj v prípade štúdia učiteľstva, technickej a aplikovanej chémie či dopravy a telekomunikačných služieb. Duálne vzdelávanie prináša benefity pre všetky strany. Počas praktického vyučovania získava žiak odmenu za produktívnu prácu a má možnosť získať aj štipendium alebo zárobok od zamestnávateľa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM