Jakub Forgács Správy

Záujem o voľby medzi prešovskými dôchodcami je veľký: Pochvaľujú si aj prenosnú volebnú urnu

Možnosť odovzdať hlas svojmu kandidátovi na prezidenta Slovenskej republiky využili aj prešovskí dôchodcovia. Podľa riaditeľa sociálneho zariadenia Náruč sa asi 90 % z nich zaujíma o politiku a spoločenský život.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o voľby medzi prešovskými dôchodcami je veľký: Pochvaľujú si aj prenosnú volebnú urnu
Zdroj: TASR

Aj dôchodcovia v Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove si dnes prišli splniť svoju občiansku povinnosť – voliť prezidenta SR. Prenosná urna zo susediacej základnej školy a gymnázia, kde je volebná miestnosť pre tento okrsok, im bola k dispozícii už okolo 9:00

Podľa riaditeľa sociálneho zariadenia Jozefa Dobroviča asi 90 % seniorov sa zaujíma o politiku i spoločenský život, zvyčajne sa na voľbách zúčastňujú. Na zozname voličov mala volebná komisia zapísaných 129 voličov z tohto zariadenia.

Emil Chlapeček starší považuje voľby za zákon a povinnosť. Volí rád, pretože aj v politike podľa neho treba obmenu. Tak ako väčšina jeho susedov zo sociálneho zariadenia, ktorí sa na voľbách zúčastnili, nevynechá vraj žiadnu možnosť vybrať si svojich zástupcov alebo zástupcu na vyšších miestach. Pravidelne volí aj Anna Lazoríková, ktorá považuje tento deň za sviatočný, pretože byť prezidentom je významná funkcia. Uvítala by však, keby mal viac právomocí.

Svoju občiansku povinnosť si prišiel splniť aj Viliam Timko (90), ktorý vraj ešte žiadne voľby vo svojom živote nevynechal. Ocenil, že volebná urna prišla za obyvateľmi a nemuseli chodiť oni za ňou. Zariadenie pre seniorov Náruč sa stará o 150 dôchodcov, z ktorých približne 120 tu má aj trvalý pobyt. Voliť prišlo aj niekoľko seniorov s voličským preukazom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM