Kultúra

Zaspomínajte si s Krajským múzeom: Výstava aj o tom, ako vymazali Ježiška z Vianoc

Výstava podľa etnologičky Andrejovej ponúka zaujímavý pohľad na obdobie, ktoré stále vyvoláva rozporuplné emócie a mnohí si ho dobre pamätajú.

Ilustračný obrázok k článku Zaspomínajte si s Krajským múzeom: Výstava aj o tom, ako vymazali Ježiška z Vianoc
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Návštevníci Krajského múzea v Prešove si môžu zaspomínať na časy, keď osobu štedrého biskupa sv. Mikuláša vymenila mystická postava Deda Mráza.

Výstava Utajené Vianoce od autorov Zuzany Andrejovej a Samuela Brussa ponúka pohľad na typické socialistické Vianoce. Pre nepriaznivú pandemickú situáciu si môžu ľudia výstavu pozrieť v online priestore na webstránke múzea. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Odsúvaná do úzadia

Výstava podľa etnologičky Andrejovej ponúka zaujímavý pohľad na obdobie, ktoré stále vyvoláva rozporuplné emócie a mnohí si ho dobre pamätajú.

Ako povedala, po roku 1968 bola oslava narodenia Ježiša Krista ako spasiteľa ľudstva tvrdo odsúvaná do úzadia. V dobovej tlači sa práve preto Vianoce prezentovali iba ako sviatky pokoja a radosti.

„Šesťdesiate roky 20. storočia predstavovali obdobie, kedy drvivá väčšina obyvateľstva žila dvojitým životom. Jeden svet bol ovládaný ideológiou vtedajšej politiky a na druhej strane ľudia slávili v kruhu rodiny najkrajší kresťanský sviatok, Vianoce,“ vysvetľuje Andrejová.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Komunistický režim sa podľa jej slov snažil vo Vianociach eliminovať všetko kresťanské. O vymazaní Ježiška z Vianoc svedčí aj prejav predsedu československej vlády Antonína Zápotockého na Vianoce v roku 1952.

Oznámil v ňom, že z Ježiška sa stal Dedo Mráz.

Zasnežená krajina

Nová výstava prezentuje spomenuté obdobie spoločnosti v podobe troch ideovo zariadených miestností – detskej izby, obývacej miestnosti a jedálne s prestretou štedrovečernou tabuľou.

Prezentáciu podľa Brussa vhodne dopĺňajú umelecké diela od akademického maliara Vojtecha Seligu so zasneženou vidieckou krajinou z roku 1980 a rôzne ikonické predmety.

„Práve tieto predmety ako súčasť vtedajšieho života vyvolávajú aj dnes nostalgiu času druhej polovice 20. storočia, ktorý máme hlboko zakorenený ako obdobie, keď sme mali všetko spoločné a často rovnaké,“ dodáva Bruss. Výstava je nainštalovaná v Rákociho paláci a potrvá do 28. februára 2022.

Hl. foto: ilustračné

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM