Správy

Zaslúži si to: Pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania už potrebuje obnovu

Podľa historika Pavla Pareničku patrí Východoslovenské roľnícke povstanie medzi najvýznamnejšie udalosti slovenských, uhorských a európskych dejín.

Ilustračný obrázok k článku Zaslúži si to: Pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania už potrebuje obnovu
Zdroj: Dnes24.sk

Pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania, Pamätník vzbury 1831 nad obcou Haniska v okrese Prešov by potreboval obnovu.

Najväčšia revolta

Vyplýva to zo slov predsedu Matice slovenskej (MS) Mariána Gešpera pri príležitosti 190. výročia povstania, ktoré „bolo najväčšou poddanskou revoltou v histórii na území Slovenska“.

„Dvadsaťmetrový Pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania na vrchu Furča môže svojou monumentálnosťou súperiť s mohylou na Bradle. Postavili ho v roku 1938 na 20. výročie vzniku prvého Česko-Slovenska. Poslednú čiastočnú renováciu zažil v roku 1995. Dnes je však táto národná kultúrna pamiatka vo veľmi zlom stave,“ uviedol Gešper s tým, že Východoslovenské roľnícke povstanie bol „významný míľnik na ceste k slobodnej, rovnoprávnej a demokratickej spoločnosti“.

Dve podujatia

Podľa jeho slov je MS jedinou slovenskou inštitúciou, ktorá si 190. výročie Východoslovenského roľníckeho povstania pripomenie, a to hneď dvomi podujatiami.

Kultúrne podujatie s odhalením pamätnej tabule a dramatickým predstavením matičných divadelníkov s názvom Kuruci, do zbrane! sa uskutoční 10. septembra o 17.00 hod. pred Domom kultúry vo Vranove nad Topľou.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Pripomienka povstania sa zavŕši 11. septembra o 14.00 hod. výstupom k Pamätníku roľníckej vzbury 1831 na vrchu Furča nad obcou Haniska.

Významná udalosť

Tam sa rovnako odohrá dramatizácia povstania v dobových kostýmoch zo Šatnice Matice slovenskej.

Podľa historika MS Pavla Pareničku patrí Východoslovenské roľnícke povstanie medzi najvýznamnejšie udalosti slovenských, uhorských a európskych dejín.

„Východoslovenské roľnícke povstanie v roku 1831 sa zaradilo medzi súveké európske revolučné pohyby, motivované sociálnymi a politickými dôvodmi, ktoré v rokoch 1830 až 1831 vypukli vo Francúzsku, v Poľsku, Írsku, Taliansku, Nemecku, Belgicku a Grécku. Všetky tieto revolúcie a povstania mali výrazne protifeudálny charakter. Zásadne predznamenali revolučné roky 1848 až 1849 v Európe a pád poddanstva aj feudalizmu ako už prežitého a neudržateľného spoločensko-ekonomického i politického systému,“ vysvetlil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM