Šport

Zaraďuje sa medzi najnáročnejšie ultrabehy: Východniarska stovka preverila bežcov

Poriadne ich preverila. Východniarska stovka sa teší záujmu bežcov každý rok, tentoraz bojovali aj s teplom. Aj preto do cieľa dorazilo menej súťažiacich.

Ilustračný obrázok k článku Zaraďuje sa medzi najnáročnejšie ultrabehy: Východniarska stovka preverila bežcov
Zdroj: Mesto Prešov

Na trať východniarskej stovky v tomto roku vyrazilo 74 ultrabežcov a sedem štafiet. Do cieľa náročnej trate ich však dorazila menej ako polovica. Tretí ročník ultrabežeckého podujatia odštartoval o 6:00 ráno spod prešovskej Kalvárie. Na náročnú trať, dlhú takmer 130 km s prevýšením viac ako 6000 metrov sa vydalo 74 ultrabežcov a 7 štafetových družstiev zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nemecka.

V cieli 34

Náročnosť trate ešte umocnilo mimoriadne teplé počasie, ktoré v tom čase panovalo. Do cieľa, ktorý bol na košickom kúpalisku Ryba Anička, nakoniec dorazilo iba 34 ultrabežcov a 6 štafiet. Viac ako polovica štartového poľa bola nútená preteky vzdať. Podľa vyjadrení účastníkov sa Východniarska stovka jednoznačne radí medzi najnáročnejšie ultrabehy na Slovensku. Napriek tomu si pretekári náročnú trať a organizáciu podujatia pochvaľovali.

Východniarska stovka sa postupne etabluje na domácej ale aj medzinárodnej ultrabežeckej scéne. Tento ročník bol súčasťou Slovenskej ultratrailovej ligy, Československej tisícovky a Československého pohára v ultra traile.

Limit 32 hodín

Trať má navyše aj certifikáciu medzinárodnej asociácie ultra trailu ITRA a účastníci, ktorí dobehli do cieľa v 32 hodinovom limite dostali 5 kvalifikačných bodov pre preteky UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc). Organizácia podujatia bola bezproblémová budúci 4. ročník Východniarskej stovky sa uskutoční 4. – 5. augusta 2018.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM