Peter Handzuš Kultúra

Zamagurské folklórne slávnosti: Tri dni ľudovej hudby, spevu a tanca

24. mája sa pod Troma korunami v Červenom Kláštore otvoria oficiálne brány Dní tradičnej kultúry na Slovensku medzinárodným folklórnym festivalom – tento rok už 37. ročníkom Zamagurských folklórnych slávností.

Ilustračný obrázok k článku Zamagurské folklórne slávnosti: Tri dni ľudovej hudby, spevu a tanca
Zdroj: TASR

Počas troch dní do Zamaguria pricestuje do 1000 účinkujúcich z domova, zo zahraničia, prezentovať sa budú folklórne kolektívy a remeselníci so svojimi ľudovo umeleckými výrobkami.

Piatok

Piatok 24.5. večer o 20:30 budú znieť amfiteátrom Červeného Kláštora hity slovenského speváka a muzikanta Petra Nagya a jeho skupiny Ingido.

Sobota

Sobotňajší program 37. ročníka Zamagurských folklórnych slávností začína trhom remesiel, školou tanca pre širokú verejnosť, predstavením krojov daného regiónu a pokračuje atraktívnym splavom účinkujúcich a hostí po hraničnej rieke Dunajec.

V otváracom programe po 15. hodine návštevníkov festivalu pozdravia domáce folklórne súbory i hostia zo zahraničia. Pripomenieme si 1150. Výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy- Slovenska. Návštevníci sa budú môcť zapojiť do aktivity: Srdce pre Slovensko.

Sobotný večer spestrí jubilejný profilový program „SPIŠ“ 40. ročného folklórneho súboru Vagonár z Popradu.

Nedeľa

Nedeľné ráno a predpoludnie 26.5. je venované svätej omši, trhu remesiel a sprievodným podujatiam. Na pravé poludnie v nedeľu dostanú priestor aj najmladší nositelia tradičnej kultúry – detské folklórne súbory zo Zamaguria a ich hostia z Kežmarku i krajania z Krempách v Poľsku.

Od 14. hodiny v záverečnom programe 37. ročníka Zamagurských folklórnych slávností uvidíme domáce súbory s hosťami : 77 ročným Folklórnym súborom Očovan z Očovej a krajanským folklórnym súborom Zelený Javor z Krempách v Poľsku.

Vstupenky budú zlosovateľné

Podtatranské osvetové stredisko v Poprade a Mesto Spišská Stará Ves, Obec Červený Kláštor, Nezisková organizácia Cyprián Červený Kláštor, Ľubovnianské osvetové stredisko Stará Ľubovňa pozývajú všetkých milovníkov folklóru na tri dni ľudovej hudby, spevu, tanca do Červeného Kláštora od 24.5.2013.

Pri zakúpení akejkoľvek vstupenky je možnosť vyhrať osobný automobil na víkend s plnou nádržou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM