Michala Halásová Rôzne

Záchranné práce pomohli. Na hradoch v okolí Prešova evidujú viac návštevníkov

Zrúcaniny stredovekých hradov vo Veľkom Šariši a v Kapušanoch lákajú stále viac turistov. Predstavitelia oboch miestnych samospráv konštatovali, že po tom ako sa začali realizovať záchranné práce, evidujú v lokalitách výrazne viac turistov.

Ilustračný obrázok k článku Záchranné práce pomohli. Na hradoch v okolí Prešova evidujú viac návštevníkov
Zdroj: Dnes24.sk

Prednostka Mestského úradu vo Veľkom Šariši Mária Gáborová uviedla, že k záchrane hradu významne prispeli dobrovoľníci, ktorí tu pracujú už niekoľko rokov. Výraznejšie výsledky sa však dosiahli za posledné dva roky, keď tu prebieha projekt podporovaný štátom. Momentálne sa čaká na spustenie tretej etapy.

„Záujem o hrad každoročne stúpa nielen čo sa týka individuálnej či organizovanej turistiky, ale pribúdajú nám aj podujatia, ktoré chcú organizátori realizovať v tomto stále atraktívnejšom prostredí,“ vysvetľuje prednostka. Na Šarišskom hrade by sa malo pokračovať v oprave delostreleckého bastiónu a obranného múru medzi baštami. Predpokladá sa, že po šiestich mesiacoch by mohla byť ukončená oprava severnej časti hradu.

Na rozbeh ďalšej etapy projektu opravy hradu čakajú aj v Kapušanoch. Starosta obce Jozef Pribula tvrdí, že priestory hradu sú pre návštevníkov príťažlivejšie a aj bezpečnejšie. „Som presvedčený, že dotácia vo výške 40 000 eur, ktorú nám v minulom roku poskytla vláda bola využitá maximálne účelne. Teší nás, že ten výsledok je rozpoznateľný už diaľky,“ povedal starosta Kapušian Jozef Pribula.

Dodal, že ďalšie záchranné práce by sa mali rozbehnúť už v najbližších týždňoch. Kapušiansky hrad je zaradený medzi tie objekty, ktoré majú dostať štátnu pomoc z Ministerstva kultúry SR a obec čaká na podpis zmluvy. Na hrade by potom mohlo pracovať 30 ľudí, ktorí boli v evidencii úradu práce. Ten by mal poskytnúť prostriedky na ich mzdy a odvody. „Doteraz sme v podstate mohli hovoriť len o individuálnych návštevníkoch, jednotlivcoch či rodinkách. Momentálne však už evidujeme zvýšený počet áut a začali sa tu objavovať autobusy so školákmi, čo je dobrým znamením,“ zdôraznil starosta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM