Ľubomír Hudačko Kultúra

Z valašečku za dražečku: Úspešný program súboru Šarišan opäť v Divadle Jonáša Záborského!

Vo Veľkej sále DJZ Prešov sa opäť predstaví divácky veľmi úspešný program "Z valašečku za dražečku". Tešiť sa môžete na to, ako valašku vo svojom programe zobrazili a vám všetkým predstavia členovia prešovského súboru Šarišan.

Ilustračný obrázok k článku Z valašečku za dražečku: Úspešný program súboru Šarišan opäť v Divadle Jonáša Záborského!
Zdroj: Webnoviny.sk

Valaška sa ako symbol dostala aj do premiérového programu k 45. výročiu založenia folklórneho súboru Šarišan a bude sprevádzať všetkých, ktorí tu pod karpatským žijú a žili. Či už to boli gorali, rusíni, cigáni alebo muži a mládenci zo Šariša.

Na typickom symbole pre Slovensko, tvorcovia Alena Paulusová, Jaroslav Moravčík, Július Selčan a Laco Kišeľák spracovali príbeh „valašky“, ktorá odhliadnuc od iných symbolov je symbolom, ktorý je veľmi slovenský, spája nás s našimi predkami, so všetkým čo bolo pre nich dôležité.

Predovšetkým pre mužov, ale určite aj pre ženy bola valaška symbolom toho, že muž ktorý ju nosil mal silu, mal energiu a poskytoval ochranu tej svojej milej. Valaška bola symbolom zbojníkov, ale aj pastierov. Bola symbolom malého chlapca, ktorý si ju vystrúhal z dreva, pretože sa chcel podobať na svojho otca, alebo deda, bola symbolom mládenca ktorý ju začal nosiť pri boku, ale i dospelého muža, ale aj starca, ktorý sa už o ňu potreboval oprieť. Valaška je teda naozaj to čo sprevádza slovenských mužov, ale aj ich ženy.

Pretože niekedy bola valaška aj milenkou, v časoch keď muži pastieri vysoko v horách celé dni trávili bez svojich žien, bola práve valaška, to čo ich možno spájalo s predstavami o svojej milej, pretože keď sa s nimi stretli, tak vtedy vykrútili parádny tanec aj s tou valaškou. Odzemok bez nej asi nemohol byť korunovaný práve tou krásou.

Šarišan
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM