Samospráva

Z rokovania zastupiteľstva: Poslanci schválili nariadenie o prideľovaní nájomných bytov

Prešovskí mestskí poslanci na svojom utorkovom rokovaní schválili VZN o prideľovaní nájomných bytov vo vlastníctve mesta. Návrh koncom augusta neschválili, mali voči nemu viacero pripomienok.

Ilustračný obrázok k článku Z rokovania zastupiteľstva: Poslanci schválili nariadenie o prideľovaní nájomných bytov
Zdroj: TASR

„Závažnou zmenou, ktorá sa mení oproti predošlému VZN, je, že prechádzame zo žrebovania na poradovník. Budú dva poradovníky. V prvom poradovníku budú všetci uchádzači, ktorí si dajú žiadosť, a v druhom poradovníku budú tí, ktorí budú spĺňať podmienky schválené vo VZN,“ uviedla vedúca odboru sociálnych služieb Mestského úradu v Prešove Mária Humeníková s tým, že za každú lokalitu, v ktorej sú voľné byty, bude poradovník zvlášť a žiadatelia budú musieť splniť podmienky pre konkrétnu lokalitu. Môžu tiež figurovať vo viacerých poradovníkoch.

Poslankyňa Katarína Ďurčanská navrhla, aby bolo v podmienkach vymedzené, že žiadateľ musí mať minimálne dva roky trvalý pobyt na území mesta Prešov. Poslanci jej návrh schválili. Podľa Humeníkovej podobnú požiadavku vo VZN, že žiadateľ musí mať v Prešove trvalý pobyt minimálne päť rokov, napadol prokurátor.

Nové VZN rieši i pridelenie 68 nových bytov na Ulici Antona Prídavka, ktoré mesto odkúpilo z úveru vo výške takmer 2,2 milióna eur zo Štátneho fondu rozvoja bývania, a dotácie vo výške takmer 1,2 milióna, ktorú mestu Prešov poskytlo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Nariadenie malo tiež zmeniť podmienky prideľovania bytov, a to formou poradovníka vytvoreného podľa dátumu podania úplnej žiadosti o pridelenie bytu. Doteraz byty mesto prideľovalo žrebovaním.

Rovnako podmienky zaradenia do jednotlivých poradovníkov, čo sa týka výšky príjmu žiadateľa, nie sú v návrhu VZN, ktorý poslanci schválili, jednotné. Ich výška zohľadňuje finančnú schopnosť uhrádzať nájomné, ktoré je v jednotlivých lokalitách rôzne z dôvodu rozdielnych výšok obstarávacích cien bytov. Ide o byty na ul. K Starej tehelni, Sabinovskej, Majakovského, Antona Prídavka a Ul. Arm. gen. Svobodu v Prešove.

Z pohľadu radnice sa poradovník zostavený podľa dátumu podania kompletnej žiadosti javí ako transparentná forma prideľovania mestských nájomných bytov.

„Žiadateľ má kedykoľvek prehľad o svojej pozícii v poradovníku a poradie mu dáva možnosť rozhodnúť sa, či bude čakať na poradie, alebo sa rozhodne riešiť svoje bývanie inak. Evidencia žiadateľov v poradovníku, ako aj fakt, že nájomná zmluva bude so žiadateľom uzatvorená vždy na jeden rok, vedie k motivácii žiadateľov riešiť svoju bytovú situáciu aktívnejšie a nezotrvávať v nájomnom bývaní neprimerane dlho,“ uvádza sa v materiáli, ktorým sa poslanci zaoberali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM