Webnoviny - Rôzne

Z prešovskej pôrodnice vlani ušlo 127 rodičiek

Z prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana ušlo vlani krátko po pôrode 127 matiek. Z nich až 56 odišlo do 24 hodín po pôrode.

Matky tak opustili spolu 131 novorodencov, lebo v štyroch prípadoch išlo o dvojičky. V tomto roku ušli z prešovskej pôrodnice už dve matky, posledná porodila 6. januára a hneď v ten istý deň aj zmizla. Pre deti sa vracajú po niekoľkých dňoch až týždňoch, často po mnohých urgenciách nemocnice. Mali tu aj prípad, kedy si matka prišla pre svoje dieťa po dvoch mesiacoch, domov si ho odnášala už v dupačkách. Rodičky najčastejšie opúšťajú zdravotne postihnuté deti a bábätká s nízkou hmotnosťou. Agentúru SITA o tom informovala sociálna pracovníčka z Kliniky pediatrie Alžbeta Čuriková.

Opustené deti pochádzajú z ohrozeného prostredia, hlavne z rómskych osád z Jarovníc, Chminianskych Jakubovian, Mirkoviec, Krivian a mnohých ďalších, ale svoje deti opustili aj matky zo Sabinova či z Prešova z rómskych lokalít zo Starej tehelne a Solivaru. Svoj útek odôvodňujú tým, že sa nemá kto postarať o ich ďalšie deti, že ich v neprítomnosti podvedie partner, alebo že si museli urgentne vybaviť rôzne záležitosti na úradoch. Obľúbenou výhovorkou je aj údajný pohreb v rodine. Svoje deti po pôrode opúšťajú aj prvorodičky. Stáva sa pravidlom, že pokiaľ matka ujde z pôrodnice raz, urobí tak aj po narodení ďalších detí. Pôrodnica nie je uzavretým oddelením. Domov utekajú aj v župane. Vlani bola u takto opustených detí v deviatich prípadoch nariadená ústavná výchova, alebo išli do pestúnskej starostlivosti či na adopciu.

Keď sa matka pre svoje opustené dieťa nevracia, nemocnica najprv vyzve ju, potom detskú lekárku, obecný úrad a na konci tohto reťazca je Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Ten pozastaví vyplácanie dávok. Podľa vyjadrenia primárky perinatologického centra Ivety Revákovej zákon o sociálnej pomoci sa sprísnil koncom roka 2005, kedy zaevidovali až 365 opustených novorodencov. Odvtedy sa počet útekov z pôrodnice znížil o polovicu.

Podľa primárky v skutočnosti svoje deti v nemocnici však nechá ešte viac rodičiek. Pokiaľ gynekológ prepustí zo zdravotného hľadiska matku, ale dieťa musí naďalej ostať na novorodeneckom oddelení, zákon takýto svojvoľný odchod matky z nemocnice necharakterizuje ako opustenie dieťaťa. Takýchto prípadov je v porovnaní s útekmi krátko po pôrode ešte viac, evidenciu však nemocnica nerobí. Svoju rolu tu zohráva aj skutočnosť, že matka v takomto prípade musí prispievať na svoj pobyt v nemocnici.

Podľa vyjadrenia Čurikovej z kliniky pediatrie sa medzi opusteným novorodencom a matkou nevytvára potrebná citová väzba. Matka po úteku z pôrodnice často stratí materské mlieko a dieťa musí prejsť na umelú výživu. Rodičia im doma nekúpia špeciálne mlieko a novorodenec trpí poruchami výživy. Prejaví sa to hnačkami, dehydratáciou a poklesom na váhe. Dieťa sa dostáva späť do nemocnice. Vlani mali prípad, kedy sa hospitalizácia u takéhoto dieťaťa zopakovala v priebehu roka 19-krát.

V prešovskej pôrodnici, ktorá patrí v počte narodených detí k najväčším na Slovensku, sa vlani narodilo 2 708 detí. Medzi rodičkami boli aj tri 13-ročné dievčatá. Sedem mladých dievčat otehotnelo pred dovŕšením 15. roku veku. Asi pred dvomi rokmi mali aj 12-ročnú rodičku. Úteky z pôrodnice sa podľa veku matiek nedajú zovšeobecniť, uviedla primárka.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM