Správy

Wayne Gretzky mal tú česť s ním hrať: Legendárny útočník z Prešova má 60 rokov

Igor Liba oslavuje jubileum. Rodák z Prešova hral aj v NHL a paradoxom je, že za slovenskú reprezentáciu nastúpil len na jediný zápas.

Ilustračný obrázok k článku Wayne Gretzky mal tú česť s ním hrať: Legendárny útočník z Prešova má 60 rokov
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Mesto Prešov sa nemôže popýšiť kvalitnými výsledkami seniorského hokeja a stále ani plnohodnotným štadiónom. Má však v talóne skvelých odchovancov, ktorí v minulosti hviezdili na ľadovej ploche. Jedným z nich bezpochyby je Igor Liba, ktorý sa v stredu dožil 60 rokov.

Česť pre Gretzkeho

Ako sám žartuje, to nie on si zahral v jednom útoku s Waynom Gretzkym, ale Gretzky mal tú česť hrať s ním.

V 80. rokoch Libu často označovali za prototyp všestrannosti. Výborný korčuliar s perfektnou prihrávkou, fyzicky i technicky dokonale vybavený s vyváženou útočnou a obrannou činnosťou, budil na ľade rešpekt a viac ako desaťročie patril k oporám československej reprezentácie.

V zbierke jeho úspechov vyčnievajú zlato z MS 1985, okrem toho je držiteľ striebornej medaily zo ZOH 1984 i bronzovej zo ZOH 1992.

Najviac zo všetkých

Liba sa narodil 4. novembra 1960 v Prešove. Vyrastal v skromných pomeroch, skúsil aj futbal a hokej začal hrávať ako desaťročný v rodnom meste za ZPA.

V československej najvyššej súťaži a v slovenskej extralige odohral Igor Liba 589 zápasov a strelil 285 gólov.

Pre československú reprezentáciu ho objavil v roku 1982 tréner Luděk Bukač. Odohral za ňu 211 zápasov, čo je najviac spomedzi všetkých slovenských hráčov a dal 66 gólov.

Končil v Prešove

V roku 1993 absolvoval jediný zápas za slovenskú reprezentáciu.

Aktívnu kariéru ukončil tam, kde ju začínal – v Prešove v sezóne 2002/2003 vo veku takmer 43 rokov. V roku 2005 sa stal členom Siene slávy slovenského hokeja.

Medzi najvýznamnejšie úspechy Igora Libu patrí zisku titulu majstra sveta v roku 1985 v Prahe, ako aj striebornej medaily na ZOH v Sarajeve v roku 1984 a bronzu na ZOH v roku 1992 v Albertville.

O drafte nevedel

O tom, že už v roku 1983 si ho z 91. miesta vybralo mužstvo Calgary Flames ani nevedel. O drafte sa dozvedel až o päť rokov neskôr, keď sa vybral do zámoria.

Hoci mal možnosť emigrovať, nikdy tak neurobil a rozhodol sa odísť až vtedy, keď mu to komunistický režim oficiálne umožnil. Stalo sa tak po ZOH 1988, ktoré usporiadalo práve kanadské Calgary.

Prvou zastávkou Igora Libu v zámorí bol New York Rangers. Za klub z Manhattanu odohral len desať zápasov, kým ho nevymenili do Los Angeles Kings.

Odovzdáva skúsenosti

V Kalifornii nastúpil v 37 zápasoch s bilanciou sedem gólov, ku ktorým pridal 18 asistencií. V kádri Kings vtedy žiaril najlepší hokejista NHL Wayne Gretzky, s ktorým si Liba zahral v jednom útoku.

Svoje bohaté skúsenosti odovzdáva v súčasnosti tým najmenším – deťom vo svojej akadémii v Čani neďaleko Košíc.

V obrazoch si pozrite aj zbierky medailí Igoru Libu a ďalšie zábery z jeho pôsobenia na ľade!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Obrazom: Legendárny Igor Liba oslavuje jubileum
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM