Správy

Vznikol šikovný projekt: Klienti v zariadení pre seniorov majú návštevný domček, FOTO

Odlúčenie od príbuzných kvôli pandémii niesli seniori podľa prešovskej primátorky veľmi ťažko. Teraz vznikol nápad, ako sa bezpečne stretávať.

Ilustračný obrázok k článku Vznikol šikovný projekt: Klienti v zariadení pre seniorov majú návštevný domček, FOTO
4
Galéria
Zdroj: EASY FOTO TASR - Maroš Černý

Klienti Zariadenia pre seniorov (ZpS) Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata sa so svojimi blízkymi môžu po novom stretnúť i v návštevnom domčeku.

Ide o unimobunku s dvomi samostatnými priestormi, ktoré sú predelené sklom a prepojené audiozariadením.

„Naši klienti bývajú v šiestich domčekoch. Počas pandémie ochorenia covid-19 nás to v podstate zachránilo a boli sme vo výhode, pretože len v dvoch domčekoch sa ochorenie vyskytlo, ostatných sme uchránili. Na druhej strane je problém v šiestich domčekoch vytvoriť pre návštevy šesť samostatných návštevných miestností, okrem toho nejakú izolačnú miestnosť a hosťovskú,“ uviedol pre TASR riaditeľ ZpS Harmónia Dušan Demčák, ktorý projekt víta.

Zákaz na mesiace

Ako povedal, v domčeku môžu zrealizovať bezpečné stretnutie i v prípade návštev, pri ktorých nevedia, kde boli, alebo majú starší test na ochorenie covid-19. Úplne zakázané návštevy mali tri mesiace.

V súčasnosti sa môžu príbuzní alebo známi nahlásiť prostredníctvom webstránky a návštevu zrealizujú v exteriéri alebo v jedálni. Celkovo majú v zariadení kapacitu 122 klientov, v súčasnosti ich majú 118.

Neprehliadnite ani správy z nášho magazínu:

Podľa primátorky Prešova Andrey Turčanovej odlúčenie od príbuzných z dôvodu pandémie niesli seniori veľmi ťažko.

Bez rozlúčky

„Mnohí, ktorí ochoreli a, žiaľ, nedožili sa ani uzdravenia, tak vlastne už ani nemali šancu rozlúčiť sa so svojimi príbuznými. Myslím si, že keď každé zariadenie bude mať takýto domček, tak či to bude len obyčajná chrípková epidémia alebo nejaká iná, tak umožní, aby klienti ostali v kontakte so svojimi najbližšími, a to je veľmi dôležité,“ skonštatovala Turčanová.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Neviem, kto to ako myslel, ale zo zdravotného hľadiska je to výborné. Musíme byť opatrní vzhľadom na to, čo nás postihuje,“ povedal 83-ročný Ladislav Dobrovič po návšteve domčeka.

Spĺňa podmienky

Inštitút aktívneho bývania, ktorý projekt realizuje, chce inšpirovať ďalších zástupcov pobytových zariadení.

„Vďaka regionálnym úradom verejného zdravotníctva sme navrhli priestor, ktorý spĺňa všetky podmienky na to, aby nedošlo k vzájomnej kontaminácii a prenosu ochorenia,“ vysvetlil Marián Bača z Inštitútu aktívneho bývania s tým, že po skončení pandémie je možné priestor využiť na návštevy alebo rôzne terapie. Projekt si podľa jeho slov vyžiadal náklady vo výške približne 10 500 eur.

Viac záberov priamo z miesta nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Na Cemjate vznikol pre seniorov návštevný domček
4
Galéria
Zdroj: EASY FOTO TASR - Maroš Černý

Nové správy máme aj z východu:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM