Od Vás

Vzdušný priestor Prešova mení podobu: Aha, akí fešáci nám krúžia nad hlavami!

Kým viacero vtáčích druhov sa už vypravilo za teplom na juh, menej známy je fakt, že tisíce vtákov prilietajú do strednej Európy zo severu a východu. Ponad Prešov tiahnu nielen divé husi, ale aj exotickejšie žeriavy.

Ilustračný obrázok k článku Vzdušný priestor Prešova mení podobu: Aha, akí fešáci nám krúžia nad hlavami!
Zdroj: Dnes24.sk

Neraz sa výmena udeje v rámci toho istého druhu, a tak si obyvatelia miest ani nevšimnú, že v intraviláne ich sídla pribudli „zahraničné“ kačice, vrany, kavky, či sýkorky.

Tisíce kilometrov na otočku

Medzi najskorších pútnikov do zasľúbenej zeme patrí dážďovník, slovenský vták roka 2008. Vo vzduchu sa kŕmi, pári, ba dokonca aj spí. Odletel ešte začiatkom augusta, a to do južnej Afriky. Rovnakú cestu merajú napríklad kukučky, bociany a lastovičky, pritom každý inou trasou. Európsky bocian prísne viazaný na teplé vzdušné prúdy nemá inú možnosť ako letieť ponad pevninu. Preto migruje cez Suezský prieplav a Gibraltár.

Invázie „švédskych papagájov“

Jedným z druhov, ktorý pri nedostatku bobúľ navštevuje aj naše mestá, je papagájovito pôsobiaci chochláč severský. Svoje hniezda v Škandinávii a tajge vystiela sobou srsťou. K obývaným štvrtiam zlietajú na zimu ďatle, a to od najbežnejšieho ďatľa veľkého po kráľa európskych ďatľov ďatľa čierneho. Sýkorky, brhlíky a kôrovníky vytvárajú kartelové združenia, ktoré sa kŕmia spoločne.

Otvárač hliníkových vrchnákov – sýkorka

Priemerný vek našej najbežnejšej sýkorky – sýkorky bielolícej – je iba 2,5 roka. So svojou sesternicou sýkorkou belasou objavila pred časom v Anglicku spôsob, ako otvoriť hliníkové uzávery na fľašiach s mliekom. Zima je tiež časom, keď pohľad mešťana potešia kŕdle pestrofarebných stehlíkov – zelených, pestrých, čížikov a konopiarov. Do „kamaší“ obuté havrany na východ našej vlasti rovnako prilietajú zo severnejších oblastí. Zosilnejú tiež počty dravcov ako myšiak a myšiak severský. Jeseň je časom dozrievania rôznych plodov. Pestré sojky dokážu na zimu zahrabať až 5000 žaluďov, z ktorých mnohé na jar vyklíčia. Pozrite si aj našu fotogalériu, ktorá zachytáva, akí operení krásavci nám v Prešove lietajú nad hlavami.

Text a foto: Dušan Guman

Vtáky nad Prešovom
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM