Samospráva

Vzácne návštevy v našom meste: Hovorilo sa aj o novinke, ktorá bude sídliť v Prešove

Prešov počas uplynulých dní navštívili dvaja významní hostia. Do nášho mesta si to namierila turecká veľvyslankyňa i poľský veľvyslanec.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne návštevy v našom meste: Hovorilo sa aj o novinke, ktorá bude sídliť v Prešove
2
Galéria

Po veľvyslankyni Tureckej republiky si naše mesto prišiel pozrieť aj veľvyslanec Poľska na Slovensku. Vzácne návštevy boli v Prešove po prvýkrát od zvolení do funkcií.

Delegácie prijala na radnici primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. „Vždy sa z takýchto milých stretnutí veľmi teším a je mi cťou. Verím, že sa naši hostia v Prešove cítili príjemne. Sú tu vždy vítaní," uviedla.

Aj o možnostiach spolupráce

Naše mesto poctila svojou návštevou po prvýkrát od zvolenia do funkcie veľvyslankyňa Turecka na Slovensku, Aslıgül Üğdül. Spolu so svojou radkyňou İlknur Akdevelioglu, sa prešli mestom a pochválili najmä príjemnú atmosféru Prešova a jeho historické pamiatky. Diskutovalo sa aj o možnostiach spolupráce v rámci podnikateľského sektora či o možnom partnerstve medzi Prešovom a niektorým z tureckých miest.

Po veľvyslankyni Turecka navštívil Prešov aj veľvyslanec Poľska na Slovensku, Krzysztof Strzałka. Do Prešova prišiel takisto po prvýkrát od zvolenia do funkcie. Zaujímal sa o spoluprácu Prešova a jeho partnerského mesta Nowy Sacz, ale aj o dopravu či projekty, ktoré Prešov realizuje v spolupráci s Poľskom. Ide o miniprojekty História miest v novodobom dizajne a Pohľad do minulosti: historické a kultúrne dedičstvo Krosna a Prešova.

Oba projekty boli realizované s finančnou podporou Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Ich cieľom bola propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov s cieľom zvýšiť atraktivitu pohraničia pre návštevníkov a obyvateľov.

Projekt História miest v novodobom dizajne bol spoločným cezhraničným mikroprojektom s mestom Krosno. Cieľom bolo vytvoriť nové produkty cestovného ruchu, ktoré zatraktívnia kultúrne a prírodné dedičstvo oboch miest prostredníctvom moderných foriem prezentácie.

V Meste Krosno sa rozhodli priblížiť kultúrne objekty miest historickej trasy prostredníctvom panoramatického ďalekohľadu a mobilnej aplikácie. Mesto Prešov sa rozhodlo vytvoriť unikátny historický bronzový 3D model mesta, ktorý stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia, a ktorý nájdete na Hlavnej ulici.

Spomenul zaujímavú novinku

Pohľad do minulosti historické a kultúrne dedičstvo Krosna a Prešova je tiež spoločným cezhraničným mikroprojektom Prešova s mestom Krosno. V tomto projekte sa mestá dohodli, že si vymenia hlavné aktivity z projektu „História miest v novodobom dizajne". Mesto Krosno sa rozhodlo vytvoriť 3D bronzový model mesta, mesto Prešov zas vytvorilo mobilnú aplikáciu s pamiatkami mesta Prešov pre návštevníkov, ktorá nadväzuje na už existujúci 3D model mesta.

Poľský veľvyslanec spomenul aj zaujímavú novinku, a síce otvorenie honorárneho konzulátu Poľska na Slovensku, ktorý bude sídliť práve v Prešove. Otvorený by mal byť do konca tohto roka. Bližšie informácie prešovská radnica postupne upresní.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zachytené v obrazoch: Metropola Šariša privítala dvoch významných hostí
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM